Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Geweld

24 mei 2018 | Juriaan van Leeuwen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Geweld

Hoog in de lucht hebben een paar kraaien het aan de stok met een buizerd. Ze zijn het - op z’n zachtst gezegd - niet eens met het bezoek van deze grote roofvogel. Hardhandig zitten ze hem achterna totdat hij het uiteindelijk opgeeft en uit het zicht verdwijnt. Tot mijn grote schrik lees ik steeds vaker artikelen over boswachters die het slachtoffer worden van agressief publiek. Eigenlijk moet bijna iedereen op z’n hoede zijn als ik het moet geloven. Of het nu gaat om een ober in Praag, voetbalspelers, zelfs de vuilnisman is niet meer veilig. Een optie is om een wapenstok en pepperspray te gaan dragen. Sommige boswachters hebben hier al voor gekozen en ik kan dat best begrijpen. Maar ben ik daar nou boswachter voor geworden? Zelf heb ik (nog) niet te maken gehad met fysiek geweld. Daar ben ik dankbaar voor, maar ik kan je zeggen dat een flinke scheldpartij al behoorlijk indruk maakt. De kraaien gebruikten ‘geweld’ uit een instinctieve reactie. Zijn wij dan het tijdperk van verstand voorbij en kunnen we alleen nog primitief en instinctief reageren? Ik vraag mij af of je dat met een wapenstok oplost. Gelukkig zijn de meeste ontmoetingen in het veld wel gezellig. Daar doe ik het voor en voor deze momenten blijf ik het doen!

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >> 

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter