Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John - Gniffel

08 augustus 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Gniffel

Met het warme weer van de afgelopen weken trekken we er graag op uit om op de plas verkoeling te zoeken. Veel bezoekers maken gratis gebruik van de routes die uitgezet en zo goed mogelijk onderhouden worden door Natuurmonumenten. Je kunt er zo op met je eigen of gehuurde boot en kano. Sinds 2014 hebben we de rode kanoroute omgetoverd in de otterkanoroute. Hierin vertellen we over het leven van de otter, maar het beestje zelf ga je met een zekerheid van 99,9% niet zien. De schoonheid van de route blijft en wordt ondersteund door een handige app (NatuurRoutes) die je de weg wijst. Er zijn mensen die denken dat wij de otter misbruiken om bekendheid te krijgen of überhaupt verzonnen hebben dat ie terug is in de Nieuwkoopse Plassen. Zelf ben ik de elke dag in het gebied en nog nooit heb ik een otter in levenden lijve gezien. Maar als ik goed op let, zie ik de uitwerpselen en wissels, doorgangen die de otter van het land naar het water maakt. Suppende bezoekers zullen ze nooit zien. Je gaat midden op de dag ook geen vleermuizen zoeken toch? Ik begrijp nog steeds niet dat mensen het ottersucces niet willen geloven. Wij zijn gewoon supertrots op dit resultaat. En ach, wat maakt het uit? De otter zwemt heerlijk door het gebied en gniffelt misschien een beetje.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter