Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John - Jong

25 juli 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Jong

Tijdens mijn werkzaamheden als toezichthouder meer ik de boot even aan langs een rietkraag om iets te drinken. De zomer draait op volle toeren. Terwijl ik daar zo lig met de boot, vliegen twee zwarte sterns boven me. De ene, de ouder, heeft een visje gevangen. Het jong probeert het te pakken te krijgen. Dit levert spectaculaire vliegbeelden op. Ze trekken zich niets van mij aan. Waarom zouden ze? Het is hun leefgebied. Ik moet denken aan het moment dat ik mijn eerste vis ving, ik was heel jong. De meeste jongens leren dat van hun vader. Ik niet. Mijn oma liet mij het eerste visje vangen. Zelf deed ze ook niet liever. Ze had een prachtig afdak aan het water, dus ze kon ook met regen gewoon de hengel uitgooien als ze dat wilde. In het zomerhuis achter de woning van mijn oma woonde de toezichthouder van Natuurmonumenten. Iedere avond zorgde oma voor eten en ze deed de was voor hem. Ze was toen al behoorlijk op leeftijd. Op een zonnige dag voer de toezichthouder met een agent in de boot weg. Ze stopten bij oma met de boodschap dat het visseizoen gesloten was. Mijn oma had daar geen boodschap aan en zei: “Wil je wegwezen, anders krijg je vanavond geen eten!” De agent hield zijn lach met moeite in. Oma viste gewoon door.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter