Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Koud

14 maart 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John plaatst otterbord

Koud

Wat verschilt de wereld met een week geleden. Inmiddels zingen de vogels volop en zijn de grutto’s en lepelaars weer terug. We hadden een hele korte periode van ijzige kou. Het woord ‘gevoelstemperatuur’ kwam weer om de hoek en de ‘schaatskoorts’ steeg naar ongekende hoogte. Kunnen we de kou nog wel aan anno 2018? We begeven ons op dun ijs en zijn bereid daar enorme risico’s voor te nemen. Dat bleek maar weer eens pijnlijk toen iemand bij +10 graden een plas over probeerde te steken. Alles moest van stal komen om deze persoon te redden. Soms heb ik het idee dat we het echte wintergevoel aan het verliezen zijn. Om het echte wintergevoel te ervaren, reisde ik af naar Fins Lapland. Een onwerkelijke wereld van heel veel sneeuw, ijs en ongelofelijke lage temperaturen. Op de dag rond de -12 graden en we hebben een nachttemperatuur gehad van -35 graden! De eerste dagen heb je het even lastig, maar dan past het lichaam zich aan. Een geweldige ervaring. Samen onder een fantastische sterrenhemel op een bevroren meer kijken naar het noorderlicht. Een sprookjesachtige ervaring moet ik zeggen. De stilte en de extreme koude. Iets wat ik gemist heb een hele tijd… Het gevoel van een echte winter.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >> 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter