Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John - Oud

20 juni 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Oud

Op de rietlanden in het plassengebied neem je nu heel gemakkelijk de koningsvaren waar. Deze plant kan zomaar een paar meter hoog worden. Het is de enige varen die de sporen niet onder het blad heeft zitten. De sporen hoopjes zitten namelijk bovenop het blad. De grote bladeren wiegen prachtig op de wind. Je ziet hier best veel koningsvarens, maar dat wil niet zeggen dat ze algemeen zijn. Buiten het feit dat het prachtige planten zijn, kunnen ze ook erg oud worden. Een leeftijd van 100 jaar is geen uitzondering. Wij mensen worden volgens de statistieken ook steeds ouder. Iemand die honderd wordt, is geen uitzondering meer. Maar is het wel zo leuk? Als ik sommigen zie gaan op hun fiets, denk ik: dat moet toch geweldig zijn. Maar als ik de verhalen lees over de overvolle verzorgingshuizen met onderbezetting dan denk ik: laat maar. Een volgroeide beuk van een eeuw oud is robuust en groot. Dit gaat voor de mensheid zeker niet op. Iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn. Je hebt niet alles in de hand, maar met een beetje geluk kun je wel een mooie levensavond hebben. Daar houd ik mij aan vast!

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter