Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Regen

06 juni 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Regen

Qua temperatuur is het eigenlijk al volop zomer. De orchideeën staan in bloei en overal zijn er jonge vogels. Deze meer dan zomerse dagen gaan gepaard met een nieuw verschijnsel, wateroverlast. In een korte periode valt er een ongelofelijke hoeveelheid regen. We kunnen echt niet meer om de klimaatverandering heen. Je ziet en voelt het. Deze bakken met regen zijn ook erg nadelig voor bijvoorbeeld jonge vogels. Er viel in het verleden wel eens meer een zware bui, maar niet in deze hoeveelheden. Straten die blank staan en winkels die onderlopen. Je kunt je afvragen of wij de wereld veranderen of de wereld ons? Feit is dat wij de wereld op het gebied van klimaat zeker aan het veranderen zijn. Er moet echt iets gaan gebeuren voordat het echt een keer fout gaat. Blijft de vraag of de wereld ons verandert? Ik denk van wel. We bewegen mee en langzaam maar zeker verleggen we onze grenzen. Het is dus zaak dat we bewust blijven van onze leefomgeving en op blijven letten. Ik wandel door de Haeck en het regent zachtjes. Het tikkende geluid van de druppels op de bladeren is heerlijk. Sommige mensen regenen nat, anderen ervaren de regen… Kies maar.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter