Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Stralend

11 april 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen plaatst otterbord

Stralend

De temperatuur ligt boven het gemiddelde, de bomen lopen uit en de eerste purperreiger is weer gezien. Benodigdheden voor het echte lentegevoel. Overal zie je vogels druk in de weer met het verzamelen van de juiste materialen om een mooi nest te bouwen. Als het ’s morgens licht wordt, barst er een concert los wat zijn weerga niet kent. Vogels verklaren hun liefde vaak met kleur en gezang. Koolmezen hebben daar zo hun eigen methode voor. Zij hebben het vermogen om uv-licht waar te nemen. Wij mensen en heel veel andere dieren kunnen dit niet. Dit is voor het vrouwtje dé manier om een geschikt mannetje uit te kiezen. Het is dus gemakkelijk om onopvallend elkaar te vinden zonder dat de sperwer je opmerkt. Daarnaast stelt de koolmeesdame het ook zeer op prijs als haar man goed kan ‘dansen’. Wij mensen gebruiken zoals gezegd geen uv-licht om elkaar te vinden. Maar als een stel elkaar gevonden heeft, kun je dat vaak wel zien. Dan gaan ze stralen. Niet in de vorm van licht maar vanuit een andere energiebron… de liefde. Stralend van geluk, hoe mooi is dat?! De koolmezen in mijn tuin hebben ‘het licht’ gezien en intrek genomen in het nestkastje. Voor hen breekt een drukke periode aan.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >> 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter