Terug

Wandelroute Noordal, vlak bij Noorbeek

Waar: Noordal

Wandelroute Noordal, vlak bij Noorbeek
1 uur 26
4.3 km

Over de route

Wandel langs 'graften en grubben' en loop door het leefgebied van de kleine hazelmuis en grote glanrunderen. Foto's: Mieke Lauvenberg

 

Waar kun je starten

Noordal

Wat kom je onderweg tegen?

1. Weertoren

Bij de start bij cafe d’r Pley zie je links enkele karakteristieke Limburgse boerenhoven en rechts de mooie Sint Brigidakerk.KerkOmstreeks 1000 na Christus stond hier al een kerk! Deze eerste kerk werd gebouwd op een kunstmatige heuvel. Nog steeds is er ongehouwen natuursteen te vinden in de onderbouw van de toren. Dat materiaal stamt vermoedelijk uit de 11e/12e eeuw.Schuilplek bij gevaar De toren diende mogelijk ook als weertoren: een versterkt gebouw waar dorpelingen zich bij gevaar konden terugtrekken.

Maretak

2. Maretak

De maretak is misschien wel de meest kenmerkende plant van Zuid-Limburg. Deze plant groeit als een soort nestbol in bomen en tapt voedsel af van de boom.Altijd groenNet als hulst en klimop blijft de maretak het hele jaar door groen. De plant wordt ook wel vogellijm of mistletoe genoemd.Kelten en druïdenDe maretak is als plant sterk verbonden met de oude Kelten. De oerbron van onze kennis over de Keltische maretakcultussen komt van de Romein Plinius de Oudere (23/24-79 na Christus). Hij was militair, magistraat en schrijver van een omvangrijk oeuvre. In zijn boek Historia Naturalis schrijft hij over het voor hem zo vreemde Keltische volk van het Europese vasteland, de Galliërs. Over hun maretakrituelen, zegt hij het volgende: “We mogen niet vergeten melding te maken van de hoge verering van de maretak bij de Galliërs. Voor de druïden, zoals ze hun tovenaars noemen, is niets zo heilig als de maretak en de wintereik”.

Holle wegen

3. Holle wegen

Tijdens je wandeling kom je graften, holle wegen en hagen tegen. De onverharde weg waar je nu wandelt, gaat langzaam over in zo'n holle weg.Graften  Om erosie op de hellingen tegen te gaan legde men graften aan. Door de aanplant van heggen werd afspoelend materiaal tegengehouden. Op den duur ontstonden hierdoor een soort terrassen met een steile rand aan de kant van de heg. Graften ontstaan ook op een natuurlijke manier: daar waar het lössdek dun was, en door insnijding van water in het krijtgesteente, ontstonden op natuurlijke wijze onbegroeide steilwanden.Holle wegenDoor inslijting zijn vele holle wegen ontstaan. Zij vormen nu één van de karakteristieke onderdelen van het Zuid-Limburgse landschap. Soms zijn holle wegen ontstaan als erosiegeul (grub), op andere plekken door het veelvuldig gebruik door paard en wagen die de weg steeds verder uitsleten, op weg van de boerderij naar de hoger gelegen akkers en terug.HoutkapHolle wegen kennen vaak dicht beplante steile wanden. De knotbomen, boomstoven en struiken duiden op geriefhout: hout dat gekapt en gebruikt werd in het dagelijks leven.

Meer routes in de buurt

Wandelroute door het Noordal

Wandelroute door het Noordal

Bekijk alle routes
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.