Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Noordlaarderbos

Noordlaarderbos

Bos vol geheimen!

‘Het Noordlaarderbos voelt als een sprookjesbos. Zeker nu we van het productiebos een veel gevarieerder bos hebben gemaakt. De Middeleeuwse karrensporen herinneren aan de handelsroute tussen Coevorden en Groningen die hier ooit liep. Ze lopen langs grafheuvels en het Galgenbergje, de plek waar vroeger mensen aan de galg bungelden. Je zou willen dat dit bos kon praten en zo haar verhalen kon vertellen.’

Bart Zwiers

Boswachter van dit gebied

Meer over Noordlaarderbos
 • Routes
 • Over het gebied

  Het Noordlaarderbos is bij uitstek geschikt om heerlijk te wandelen. Een gevarieerde wandelroute voert je door een afwisselend bos, langs sporen uit het verleden en over de heide van het nabijgelegen Drentse natuurgebied Vijftig Bunder.

  Cultuurhistorie

  Het is een fantastisch gebied als je van cultuurhistorie houdt. Een gemengd bos trekt namelijk meer dieren en planten aan. Het Noordlaarderbos biedt onderdak aan roofvogels als sperwer, havik en ransuil. Regelmatig lopen er reeën door het bos. Ook de steenmarter en de das scharrelen na zonsondergang rond.

  Oude karrensporen

  De hoogteverschillen herinneren aan oude karrensporen. In de middeleeuwen lag hier een zandweg tussen Coevorden en Groningen, die intensief werd gebruikt. Wanneer de weg onbegaanbaar was, ontstond een nieuw karrenspoor parallel aan het oude.

  Grafheuvels

  Het Noordlaarderbos is ook een beetje spookachtig. Zo vind je hier grafheuvels van minstens 2500 jaar oud. Door erosie verdwenen ze haast. Maar je kunt ze weer zien, want Natuurmonumenten herstelde er vijf.

  Help Natuurmonumenten

  Oude karrensporen

  Houten karren op ratelende wielen met zwetende paarden ervoor trokken ooit door dit gebied. Dat was toen nog geen bos, maar een heideveld. Als je goed kijkt herken je de sporen in de hoogteverschillen.

  filter plus

  Wandeling door de geschiedenis

  Van het Noordlaarderbos in Groningen loop je zo naar de eeuwenoude heide van Vijftig Bunder in Drenthe. Twee totaal verschillende landschappen op de overgang tussen de Hondsrug en het beekdal van de Drentse Aa. Afwisselender kun je het niet hebben.

  Download deze wandelroute
  filter plus
  Noordlaarderbos

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder, vlakbij de Hondsrug (Drenthe)

  Het Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder is een eeuwenoud gebied met een rijke historie vlakbij Zuidlaren. Onderweg is er een galgenberg, karrenspoor en tankgracht te zien.

  • 5.99 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Extra informatie

  Direct naar

  Noordlaarderbos

  Wat wij hier doen

  Van productie- naar variatiebos

  Als wij een gebied aanpakken, doen we dat zorgvuldig. Zo houden we altijd rekening met de geschiedenis Daarom herstelden we de vijf grafheuvels in het Noordlaarderbos en op de heide van Vijftig Bunder. Drenthe en dit deel van Groningen bestond vanaf de Middeleeuwen vooral uit heidevelden en zandruggen. Pas rond 1880 werd het Noordlaarderbos aangelegd. Een productiebos, bedoeld om hout te produceren. In dat soort bossen vind je vaak maar weinig verschillende soorten bomen. Daarom kiezen we nu voor meer variatie. Sommige boomsoorten kappen we weg, andere soorten (loofbomen vooral) geven we juist meer ruimte. Ook maken we open plekken en laten we dood hout doelbewust liggen. Het sprookjesbos wordt zo steeds mooier. En we vinden er steeds meer soorten dieren en planten. Sperwer, specht, ree, boommarter en das voelen zich al thuis. Je bent altijd welkom in ons sprookjesbos. En wil je ons werk ondersteunen, kan dat onder andere door lid te worden.

  Word lid
  logo