Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Oudemirdumerklif kleurrijk in beeld

23 juni 2022 | Hanneke Wijnja

Onlangs verscheen er een boekje over de geschiedenis van ons natuurgebied het Oudemirdumerklif. Historicus en vrijwilliger bij Natuurmonumenten Arnoud van de Ridder heeft de afgelopen drie jaar de verhalen, de geschiedenis en de mensen die daar een rol speelden uitgebreid onderzocht. De belangrijkste verhalen en geschiedenis zijn in woord en vooral in beeld gebundeld in een kleurrijk boekje dat nu beschikbaar is.

Oudemirdumerklif_oud

Geschiedenis, mensen en verhalen door de eeuwen heen

Een boekje over de geschiedenis van het Oudemirdumerklif was er nog niet. Toch zijn er veel verhalen beschikbaar en is historisch materiaal in allerlei publieke en private archieven aanwezig. Bewoners uit de Gaasterlandse regio rond Oudemirdum weten veel van de geschiedenis en dat is vaak mondeling doorgegeven.

Zo was er onduidelijkheid over de aankoop van het eerste perceel van het natuurgebied dat in eigendom is van Natuurmonumenten. Na onderzoek van de koopaktes bleek dat veehouder, timmerman en ondernemer Hendrik Ottema in 1927 het eerste perceel van ruim 7 hectare aan Natuurmonumenten verkocht.

In het boekje zijn de verhalen te vinden van de verdwenen badhokjes, de laatste Zuiderzeevisser Minne Minnes de Vries in Oudemirdum, veehouder Hendrik Ottema, de munitiekraters, de eerste beheerder/toezichthouder en de opvolgers. Verder komt de natuur aan bod, de zoektocht van Johan Eduard Deelken naar mergel in 1913 en ook een fret speelt een rol.

Bestellen

Het boekje is te bestellen per mail bij Arnoud van de Ridder. Daarna volgt informatie over de betaling en verzending. Het is ook verkrijgbaar bij Hotel Boschlust, drogisterij Zeldenrust en het bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum, en De Hege Gerzen. Het boek is 88 pagina’s dik, kleurrijk geïllustreerd en kost € 12,50 exclusief eventuele portokosten.

Cover_klif
Hanneke Wijnja
Hanneke Wijnja