Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog #10: opgroeien en ontdekken

17 augustus 2023 | Marjolein Koek

Deze dagopnames laten zien dat de welpen tijdens deze fase nieuwsgierig, ondernemend en speels waren. Ook de beelden van de welpen die bij deze blog horen zijn niet recent. Toen deze opnames werden gemaakt waren de wolfjes  nog tamelijk onbeholpen en kwetsbaar. Nu zijn ze weerbaarder en kunnen we de oudere beelden delen met jullie.

Wolvenwelp kijkt in camera

Ten tijde van deze beelden kunnen de welpen nog geen grote afstanden afleggen maar korte verplaatsingen onder leiding van hun ouders, zoals te zien is op de beelden, zijn geen probleem. De jonge dieren zijn ook regelmatig op zichzelf aangewezen. De volwassen dieren moeten tenslotte jagen om voor voedsel te zorgen en er zijn nog geen wolven uit eerdere nestjes die kunnen oppassen. Dat maakt de welpen dus extra kwetsbaar.

We zien aan de hand van de opnames dat de jonge wolven in allerlei samenstellingen op avontuur gaan. Soms zelfs in hun uppie maar meestal met een paar broertjes en/of  zusjes. Daarom bleek het voor ons best lastig vast te stellen hoeveel welpen er nu precies rondliepen. Bij de filmpjes van het vorige blog had ik er maximaal zes geteld. Maar de laatste nachtopname van het bijgevoegde blogfilmpje, die waar de teef samen met de jongen oploopt, laat in ieder geval 7 welpen zien. Dat is best veel: gemiddeld krijgt een wolvin per worp 4-5 jongen. Hard werken dus voor deze ouders.

De mooie close-ups ontstaan doordat de wildcamera kennelijk interessant is; lastig te zeggen waarom, maar het kan komen door het geluid (als de camera beweging detecteert slaat ie aan, dat hoor je) en misschien ook geur.

Een van de wolfjes heeft een niet volgroeid achterpootje. Ik denk dat het een vrouwtje is. Ze wordt regelmatig door de andere welpen in het roedel aangepakt maar het is een pittige tante die niet over zich heen laat lopen en avontuurlijk is ingesteld. Niets is natuurlijk zeker maar het zou me niet verbazen als dit wolfje het gewoon gaat redden binnen het roedel. Ze is natuurlijk heel herkenbaar en daarom waarschijnlijk goed te volgen. Benieuwd hoe het haar zal vergaan.

Afwachten maar, via deze blog houd ik jullie op de hoogte.

Nieuwsgierig naar mijn andere wolfblogs?

Ter herinnering nog even dit:

Helaas zien we nog regelmatig mensen struinen in rustgebieden voor dieren. Ook worden illegaal wildcamera’s geplaatst. Dit is verboden en kan je een boete of een terreinontzegging opleveren. Respecteer alstublieft de toegangsbepalingen van de terreineigenaar. Die bepalingen zijn er niet om jullie te pesten maar ter bescherming van de flora en fauna.  Houd je aan de regels en help zo mee om de natuur te beschermen. Wij vanuit onze kant delen vervolgens beelden en verhalen met jullie uit onze natuurgebieden.

Geniet van de beelden en tot de volgende blog.

Wolfblog 10: opgroeien en ontdekken

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter