Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Het Polderpad

31 mei 2018 | Juriaan van Leeuwen

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Het Polderpad is het fietspad dat in Lansingerland door de Zuidpolder loopt. Het pad is nog maar enkele jaren oud, voorheen was hier grasland. Het maakt onderdeel uit van een langere fietsroute van de Rotte tot aan de Schie. De route is echter nog niet af. In de komende jaren zal het in delen nog verder worden gerealiseerd. Als eerste zal het fietspad worden verlengd door Polder Schieveen. Het gaat dan langs de Belevenisboerderij aan de Oude Bovendijk, dwars over het erf van de schapenboerderij.Met het Polderpad wordt het Rotterdams Platteland recreatief ontsloten. Je fietst hier tussen de weidebloemen en -vogels. Als je een beetje oplet zie je de kieviten lopen met hun jongen of een paar gele kwikstaarten zittend op een hekpaaltje. Tureluurs roepen hun karakteristieke tuut-tuut-tuut boven je hoofd. De bermen van het Polderpad in de Zuidpolder zijn ingezaaid met bloemenmengsels, zodat je langs kleurrijke linten in het landschap rijdt. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten worden de bermen in delen gemaaid. Daardoor blijft er altijd een deel van de bloemen staan en kan zo verder doorbloeien. Niet alleen leuk om te zien voor ons mensen, maar zeker ook zo belangrijk voor allerlei insecten, zoals vlinders en bijen, die voor hun voedsel van de bloemen afhankelijk zijn. Een deel van de bermen wordt het hele jaar niet gemaaid. Dat betekent dat er gedurende het najaar en de winter zaden zijn voor kleine zoogdieren en vogels. Een kleurrijke vogel als de putter snoept graag van de zaden van de distels en kaardenbollen. Regelmatig kun je daarom groepjes putters zien. Een genot om naar te kijken! Daarnaast kunnen diverse insecten die in de stengels verblijven heelhuids de winter doorkomen. Zodat we ook volgend jaar weer kunnen genieten van o.a. mooie vlinders.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter