Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hulp gezocht voor Buitenplaats De Tempel: herstel Rotterdamse groene oase

21 september 2023 | Natascha Hokke

Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs zijn ooit gesticht om het onrustige Rotterdam te ontvluchten. Tegenwoordig is Buitenplaats De Tempel een publiek park en kan iedereen er ontspanning zoeken. Sinds 2021 beheren de boswachters van Natuurmonumenten de tuinen. Er moet nog veel gebeuren om na decennia van achterstallig onderhoud het park in oude luister te herstellen. De boswachters hebben dan ook de opgaaf om 375.000 euro aan te trekken voor het herstel van deze groene Rotterdamse parel. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig!

Vlonderpad Buitenplaats De Tempel

16 rijksmonumenten

Vandaag de dag vind je niet veel buitenplaatsen en landgoederen in deze regio. Buitenplaats De Tempel en het naastgelegen Nieuw Rhodenrijs behoren tot de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de Schie, tussen Rotterdam en Delft. Gezamenlijk herbergt de buitenplaats op dit moment maar liefst 16 rijksmonumenten, van de bruggen en hekken tot de tuinbeelden en van het koetshuis tot de theekoepel, alles om de status van de vorige bewoners te verhogen. Laat je meeslepen door het verhaal over de geschiedenis van deze vroeg 18e-eeuwse buitenplaats! Dwaal over de eeuwenoude lanen en geniet van de vogels, stinsenplanten en omvangrijke beeldencollectie.

Theekoepel op Buitenplaats De Tempel

Het theekoepeltje op Buitenplaats De Tempel

Veiligstellen groene ruimte bij Rotterdam

Op basis van historische informatie is een herstelplan opgesteld voor restauratie en recreatieve herontwikkeling van de tuinen van beide buitenplaatsen. Projectleider van Natuurmonumenten voor de buitenplaats, Claudia van Holsteijn licht toe: “Een dergelijk project kan alleen met participatie door alle partijen. Gemeente Rotterdam als eigenaar van De Tempel, Stadsherstel Rotterdam als eigenaar van de beeldencollectie, maar ook Provincie Zuid-Holland en dus Natuurmonumenten hebben de handen daarom ineengeslagen voor grootscheeps herstel van dit bijzondere groene park en Rijksmonument.”

Natuurmonumenten wil met het herstel van de buitenplaatsen:

  • De groene ruimte bij Rotterdam veiligstellen;
  • De toegankelijkheid en beleefbaarheid van de buitenplaatsen verbeteren;
  • Door een grondige opknapbeurt de waarden van dit belangrijke Rotterdams erfgoed voor de toekomst behouden.
Het koetshuis op De Tempel in de herfst

Koetshuis op Buitenplaats De Tempel

Hulp gezocht: herstel cultuurhistorisch erfgoed

Natuurmonumenten heeft als partner momenteel de opgaaf om € 375.000 aan te trekken en daar hebben we hulp bij nodig. Wil je meedenken en helpen bij het opstellen van een plan voor de financiering? Heb je personen in je netwerk die betrokken willen worden en/of die mogelijk willen bijdragen? We komen graag in contact!

Tempel

Buitenplaats De Tempel vanaf Delftweg

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter