Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heide Rechterense Veld bloeit wel

13 augustus 2018 | Jantine Wesselink

De heide in het Rechterense Veld bij Dalfsen kleurt deze zomer gelukkig wel paars. Goed nieuws, want dat is dit jaar vanwege de droogte niet in elk heidegebied het geval.

heide Rechterense Veld bloeit wel

Verklaring bloei 

Boswachter ecologie in Salland, Ruben Vermeer verklaart de bloei van de heide in het Rechterense Veld: "De heide is hier een stuk vitaler. Bovendien is hier nooit geplagd en is de heide dus ouder. Ook vind je hier een dikke strooisellaag tussen de struiken. Samen met de houtige stengels werkt dit in tijden van droogte als waterbuffer." Vermeer is erg blij met stukjes heide die wel bloeien, want juist daar zoemt het van de insecten.

kleine vuurvlinder

De heide die wel bloeit is een ware magneet voor alle insecten, zoals de 2de generatie kleine vuurvlinder

Zelf kijken

Een mooi startpunt voor je bezoek aan het Rechterense Veld is Restaurant Het Boskamp. Je loopt de Sterrenbosweg af richting de Bosrandweg. Hier sla je linksaf en aan het eind van het fietspad - dus het tweede pad voorbij de schaapskooi - ga je het bos in. Na ongeveer 800 meter kom je vanzelf op de heide.

Poel op Rechterense Veld

De poel in het Rechterense Veld

Uniek kleurenspel De Sprengenberg

Een plek waar de heide bijna niet bloeit is De Sprengenberg. Dat komt door de extreme droogte deze zomer en de heftige vorst afgelopen winter. Dat is vooral voor insecten, met name bijen, erg vervelend. Zij eten het nectar uit de bloeiende heidebloemetjes. Nu de heide niet bloeit is er dus ook minder nectar. Het goede nieuws is dat de heide dit jaar een uniek kleurenspel laat zien en gewoon weer bijtrekt.

kleurrijke heide op De Sprengenberg

Kleurrijke heide De Sprengenberg - augustus 2018

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink