Ga direct naar inhoud

Bunker Wassermann

De bunker Wassermann op Schiermonnikoog werd in 1943 gebouwd. De geplande radar op de bunker is nooit gerealiseerd. De bunker vormde een kleine schakel in de Atlantikwall.

Bunker Wasserman

De bunker vormde een kleine schakel in de Atlantikwall. Dit is de vestinglinie van Noorwegen tot de Spaanse grens tijdens de Tweede Wereldoorlog, bedacht door Hitler om een geallieerde invasie tegen te houden.

Dwangarbeid

De Duitse bouwmaatschappij Organi­sation Todt gaf leiding aan de bouw van de Atlantikwall. De organisatie is genoemd naar Frits Todt, de Duitse minister van Bewapening en Munitie. Bij de bouw werkt de semi-militaire organisatie vaak met dwangarbeiders.

Het dak van de bunker

Het dak van de bunker

Antenne

In 1943 besluiten de Duitsers een radarantenne te plaatsen op Schiermonnikoog, zodat zij vijandige vliegtuigen tijdig kunnen detecteren. Maar de antenne met de typenaam Wassermann-S(chwer) is nooit geplaatst. De bunker, bestemd als fundament voor de radar, is er wel gekomen. Deze diende tijdens de oorlog als onderkomen voor soldaten die de installatie moesten bedienen.

Uitzicht over Schiermonnikoog

Uitzicht over Schiermonnikoog

Uitzicht

Bovenop de voormalige bunker is nu een uitkijkpunt. De bunker staat op een hoog duin, zodat je een weids uitzicht over het eiland hebt. Ook in de bunker kun je een kijkje nemen.

Codenaam: Schlei

In de oorlog was er aan het eind van de Prins Bernhardweg een compleet dorp, bestaande uit bunkers, radarinstallaties, lucht­afweergeschut en gecamou­fleerde barakken. Dit dorp kreeg de codenaam Schlei, wat de Duitse naam is voor de vissoort zeelt. Enkele bunkers zijn nog in gebruik als opslagruimte.

Ook is er het Bunkermuseum te vinden in een oude communicatie­bunker.

 

  • Bouwjaar: 1943
  • Architect: Organisation Todt, onderdeel van de Atlantikwall

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid