Ga direct naar inhoud
Wandelen

Op pad met de boswachter - Sint-Pietersberg (Maastricht)

Op pad met de boswachter - Sint-Pietersberg (Maastricht)

Waar

Sint-Pietersberg

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 10,00
  • Ledenprijs: € 7,00
Activiteit

Op pad met de boswachter - Sint-Pietersberg (Maastricht)

Rust, ontspanning en samen genieten in de natuur. Wandel mee met onze boswachters en proef het échte buitenleven. Tijdens deze excursie maak je, op een steenworp afstand van Maastricht, kennis met de dieren en planten in natuurgebied Sint-Pietersberg.

Beschrijving excursie

De natuur in natuurgebied Sint-Pietersberg kent een rijke historie. Door de jaren heen zijn er omstandigheden gecreëerd van een kalkrijke en voedingsarme bodem. Hierdoor is in dit gebied bijzondere flora zoals bergsteentijm, malrove en wondklaver te vinden. Het reliëf brengt een nóg grotere diversiteit in het landschap. Het is een mix van kalkgrashellingen, plateaus, valleien, dalen en holwegen. Ieder stukje heeft door de ligging en verschillende ondergronden zijn eigen karakteristieke eigenschappen. De diversiteit aan bijzondere flora heeft door de jaren heen ook bijzondere fauna aangetrokken. Wat te denken van bijzondere vlindersoorten zoals het bruin dikkopje of het staartblauwtje? Dit zijn soorten die in Nederland maar weinig voorkomen. Misschien spot je zelfs de schuwe oehoe!

Diezelfde kalkbodem heeft ook voor de mens veel gebracht. Zo zijn er op verschillende plekken historische gebouwen gebouwd en in de kalkwanden uitgekapt. En wat te denken van de mergelwinning voor de cementindustrie? Het zijn stille getuigen van wat zich vroeger op en in de Sint-Pietersberg afspeelde. 

Ga met onze boswachters op pad en ontdek hoe mens en natuur verweven zijn geraakt op deze bijzondere berg.

Praktische informatie

  • Boek vooraf online je ticket.
  • Wees een kwartier voor aanvang van de excursie aanwezig.
  • Deze activiteit start bij het kantoor van Natuurmonumenten in Fort Sint Pieter.
  • Deze excursie is niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor gezinnen is er de excursie "Struinen met de boswachter".
  • Onderweg zijn er geen sanitaire voorzieningen.
  • Controleer jezelf op teken na elk bezoek aan de natuur.