Ga direct naar inhoud
Nieuws

Balans tussen beleven en beschermen

24 april 2024 | Lysan Wolf

Een natuurbezoek is gezond en geeft rust. Natuurmonumenten wil dat voor zoveel mogelijk mensen mogelijk maken. Maar natuurbescherming staat op één. Daarom stemmen we de recreatiemogelijkheden goed af op wat er nodig is voor de natuur. Dat doen we ook op de Sint-Pietersberg. Steeds vaker ondervindt de natuur schade van bezoekers. Denk aan spelende honden die dassenburchten verstoren en wild opjagen of een schaap verwonden. Ook zijn er steeds meer workshops, fotoshoots en sportgroepen die van het pad af gaan voor ‘de mooiste plekjes’ en daarmee, broedende vogels veel stress bezorgen en kwetsbare planten vertrappen. Met duidelijke huisregels wil Natuurmonumenten die druk op de natuur verminderen.

terreinbord

Nieuwe terreinborden 

Onlangs hebben we de terreinborden in natuurgebied Sint-Pietersberg vernieuwd, oude en overbodige borden zijn verwijderd. Terreinborden staan overal in Nederland bij de entrees van natuurgebieden. Op het bord staat wat is toegestaan, al het overige is niet toegestaan. Dat doen we allereerst om de natuur te beschermen, maar ook omdat het noodzakelijk is (een juridische voorwaarde) voor toezicht en handhaving. 

In natuurgebied Sint-Pietersberg is van zonsopgang tot zonsondergang wandelen toegestaan op wegen en wandelpaden en fietsen op asfaltwegen en mountainbikepaden. Er zijn geen ruiterpaden, alleen met de lokale ponyclub is afgesproken dat zij van een aantal paden gebruik mogen maken. In het hele gebied zijn honden aangelijnd toegestaan. Er is slechts één plek waar het anders is aangegeven en dat is bij het hondenlosloopgebied op plateau Noord. Daar mag de hond los. 

Hondenlosloopgebied

Dit hondenlosloopgebied is een samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeente Maastricht en Natuurmonumenten. Met het faciliteren van dit hondenlosloopgebied willen we overlast en verstoring van loslopende honden in de rest van het natuurgebied voorkomen. Er is een opruimplicht en je dient je eigen hond(en) in het zicht te houden. 

Deze spelregels zijn er om te zorgen voor een veilig en prettig bezoek voor alle bezoekers die hun hond hier los willen laten rennen en spelen. Ook hondenuitlaatservices maken gebruik van dit hondenlosloopgebied. Bij de toegang van het hondenlosloopgebied zullen de spelregels worden vermeld zodat het gebied voor iedereen veilig en prettig blijft. 

Groepsactiviteiten of betaalde activiteiten

Voor activiteiten tegen betaling en/of met groepen groter dan 20 personen moet toestemming worden aangevraagd. Veel mensen deden dat al. Voor degene die dat nog niet deden zal het wennen zijn als de activiteit die je al jaren in de natuur hebt georganiseerd, ineens aangevraagd moet worden en misschien alleen nog mag onder bepaalde voorwaarden en er een bijdrage voor de natuur wordt gevraagd. Maar we moeten de balans tussen beleven en beschermen goed bewaken. 

Waarom toestemming aanvragen? 

Door aanvragen zorgvuldig te bekijken kunnen we met elkaar de natuur beschermen én overlast voorkomen. Dit is ook in het belang van de organisatoren: zo voorkomen we dat er meerdere activiteiten tegelijk zijn of worden verstoord door werkzaamheden. Toestemming aanvragen kan hier.  

Heb je vragen over het toestemmingenbeleid? Stuur een email naar [email protected]

 

Lysan Wolf
Lysan Wolf

Boswachter Communicatie & Beleven Sint-Pietersberg, Maastricht