Ga direct naar inhoud

Uitkijkplateau Zeepeduinen

Vanaf dit uitkijkplateau heb je een prachtig uitzicht over de brede duinen van Schouwen. Hier wisselen hoge duintoppen af met open plaatsen en valleien.

Uitkijkplateau Zeepeduinen

Vanaf dit uitkijkplateau heb je een prachtig uitzicht over de brede duinen van Schouwen. Hier wisselen hoge duintoppen af met open plaatsen en valleien. Slechts de vuurtoren herinnert hier aan menselijke bebouwing. Verder kun je hier echte kustnatuur bewonderen!

Hoog duin

Eeuwenlang was dit duingebied op Schouwen een gigantisch stuifduinencomplex. Een constant veranderd en zichzelf verjongend landschap. Het stuivende zand bedreigde zelfs de akkers en de dorpen Burgh en Haamstede. Met man en macht slaagden de bewoners er in het stuivende zand te stoppen door het vast te leggen met helm en takken.

Het uitkijkplateau ligt precies op de plaats waar het gelukt is het stuiven te beteugelen. Hierdoor is het een hoog duin geworden. Zelfs de bezetters in 1940 - 1945 maakten hier gebruik van door een commandobunker op dit hoge punt te bouwen.

Startpunt

Het plateau is te bereiken door te parkeren op de kruising van de Moolweg, Vertonsweg en Nieuwe weg in Burgh-Haamstede. Vanaf dat punt is het zo’n 200 meter lopen of fietsen in zuidelijke richting (richting dorp) naar de stalen trap die naar zowel de bunker als het uitzichtplateau leidt.