Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoek de mystieke Wytsemakooi bij Uithuizermeeden

02 juli 2019 | Hanne-Wil Kievitsbosch

De Wytsemakooi bij Uithuizermeeden verwilderde de afgelopen jaren steeds verder. Natuurmonumenten ging er in 2016 samen met vrijwilligers aan de slag en herstelde de kooi grotendeels in oude luister. Kom je kijken?

Wytsemakooi voor de restauratie

Rensuma

De kooi is waarschijnlijk rond 1670 voor het eerst in gebruik genomen en hoorde bij de borg Rensuma in Uithuizermeeden. De kooi werd door de toenmalige familie Alberda als vogelkooi gebruikt zeker tot eind negentiende eeuw. Eenden en andere vogelsoorten werden er gevangen en verkocht.

Rijke historie

Als je met een gids van Natuurmonumenten vanaf de Meneersweg in Uithuizermeeden het weiland door loopt naar de eendenkooi, steek je een smal loopbruggetje over. Ineens sta je midden in een verstild stuk natuur. Een bos met een rijke historie die honderden jaren terug gaat. De gids kan je precies aanwijzen waar het voormalige kooikerhuisje stond. Hoe hij de eenden ving, samen met zijn kooikerhondje. En wat hij nog meer deed om bij te verdienen.

Vogels 

De verstilde plek is niet alleen voor mensen een bijzondere plek. Ook veel vogels als buizerd, bruine kiekendief en steenuilen voelen zich er thuis. Ga mee met deze bijzondere excursie. Laat je rondleiden door een expert die je veel over de kooi en zijn vroegere functie kan vertellen. Aanmelden kan via de activiteitenkalender.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe