Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verbetering strand Quackstrand in Hellevoetsluis

24 januari 2020 | Chantal van Burg

Het Quackstrand is een drukbezocht recreatiegebied vlakbij de Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis. Het gebied grenst aan ons natuurgebied Voornes Duin. Vorig jaar is gestart met een kwaliteitsimpuls met uiteindelijk als doel een nieuw gezicht; een boulevard, een nieuw parkeerlandschap en een groter strand. Woensdag 22 januari stonden partijen stil bij dit moment. Het recreatiestrand wordt met ruim 4 hectare verbreed door opspuiten van schoon zeestrand, ook wel zandsuppletie genoemd.

Openingshandeling Quackstrand

Baggerbedrijf de Boer staat aan de lat voor de strandverbreding. Ze zetten een speciaal baggerschip in, een sleephopperzuiger, die het zand uit wingebieden in de Noordzee haalt. Twee keer per etmaal wordt er bij hoogwater in de Goereese sluis een lading zand gebracht. Door middel van een leiding wordt het zand vanaf het schip op het strand gespoten, waar bulldozers het zand vervolgens verspreiden. Dit proces gaat gedurende de hele dag en de hele week door, tot eind februari. Het recreatiestrand wordt zowel in de lengte als in de breedte uitgebreid. In totaal wordt er ruim 4 hectare zand opgespoten, met als resultaat een extra breed strand in de bocht én een betere toegankelijkheid. Vanwege gevaar op drijfzand tijdens de opspuitwerkzaamheden is het betreffende strandvak afgezet en niet toegankelijk.

Kwaliteitsimpuls

Het Quackstrand ligt op een unieke locatie aan het Haringvliet dat vraagt om een eigentijdse inrichting. Daarom werkt het Recreatieschap Voorne-Putten samen met partners uit de regio aan een kwaliteitsimpuls, waarmee de recreatie en de natuur een impuls krijgen. De cultuurhistorie van de plek krijgt ook aandacht. Naast de strandverbreding krijgt het Quackstrand ook een boulevard, en een in het landschap geïntegreerde parkeervoorziening. De inzet is meer strand-, vis- en waterplezier aan het Haringvliet, maar ook winst voor de natuurliefhebbers. In september vorig jaar werd het startsein hiervoor gegeven. Na verwachting zijn de aanpassingen eind 2020 afgerond.

Samenwerking

Recreatieschap Voorne-Putten is opdrachtgever van de kwaliteitsimpuls Quackstrand. De plannen zijn uitgewerkt met betrokken organisaties, ondernemers, verenigingen en bewoners van het gebied. In het project werkt het Recreatieschap Voorne-Putten samen met de gemeente Hellevoetsluis, Sportvisserij Zuidwest Nederland, Sportvisserij NL en Natuurmonumenten (mede-eigenaar en beheerder Voornes Duin). De samenwerkingspartners financieren de kwaliteitsimpuls Quackstrand. Daarnaast is er extra financiering van de Provincie Zuid-Holland via de landschapstafels Haringvliet en Voorne Putten en het Droomfonds Haringvliet om de realisatie mogelijk te maken. Staatsbosbeheer verzorgt, als beheerder van het gebied, de uitvoering.

Recreatieschap Voorne-Putten

In het Recreatieschap Voorne-Putten werken de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne samen. Ze behartigen de belangen van natuur, landschap en openluchtrecreatie. Het recreatieschap is opgericht vanuit de Wet gemeenschappelijke Regelingen.

Meer informatie over het project is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/werkaanquackstrand

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven