Ga direct naar inhoud

Vrijwilliger in de kijker, Wiecher Dam

Hoe een timmerman via de brandweer vrijwilliger in het Witte Veen werd ... lees mee ...

Wiecher Dam

Aangenaam, ik ben Wiecher Dam.

IK ben geboren op 10 oktober in 1950. Ik heb vroeger voor timmerman geleerd en heb daar mijn meester timmerman diploma mee gehaald. Vervolgens ging ik in de gemeente Enschede aan de slag als timmerman. Ddit heb ik gedaan tot ik 35 jaar was. Ik stapte over naar de brandweer in Enschede en werd beroeps brandweerman. Op mijn 55e ging ik in de FLO, functioneel leeftijd ontslag.

Het Witte veen als achtertuin

Ik woon op Chaletpark het Markslag in Buurse. Het Witte Veen is mijn achtertuin hier was ik al vaak aan het wandelen. Mijn vrouw vroeg een keertje aan mij, “Is het werken voor Natuurmonumenten niet wat voor jou? Vraag anders aan Gerrit Heurneman of ze daar nog vrijwilligers kunnen gebruiken?" Zodoende ben ik via hem in contact gekomen met Jeroen Waanders. Ik ben nu 4 jaar actief in de Witte Veen community en mag dit graag doen. Daarnaast ben ik sinds 1,5 jaar ook toezichthouder (surveillant) geworden. Dit werk ben ik gaan doen om dat het erg gezond is en je komt veel mensen en ook dieren tegen. Je kunt je zelf ook helemaal terug trekken in de natuur. Voordeel is dat wij soms op plekken komen die voor een buitenstaander verboden zijn. En dan zie je toch net iets meer van de natuur en de dieren.

Wiecher Dam

Wiecher Dam, vrijwilliger in het Witte Veen

Hooglanders drijven, een spannende gebeurtenis

In het Witte Veen lopen hooglanders die moeten eens in de zoveel tijd bij elkaar worden gedreven om ze te controleren. Jan Velthuis is de man die over de hooglanders gaat. Hij loopt dan met een stok op de schouder door het veld. Aan de stok hangt een buidel met koekjes erin, bedoelt voor de koeien. Zo zoekt hij de hooglanders op en loopt dan voor de hooglanders uit. De hooglanders kennen Jan inmiddels goed. Zo wandelt hij als een hooglander-fluisteraar richting de opvangkraal met de hooglanders achter zich aan. Wij spannen met een groep vrijwilligers vlak bij de kraal een rood wit lint en sluiten zo de hooglanders langzaam in. Vorig jaar ging het bijna mis. We hadden ze bij elkaar gedreven toen er een vrouw met een hond bij het hek kwam kijken, de hond begon te blaffen en de hooglanders raakten in paniek, ze kwamen recht op mij af en ik moest maken dat ik weg kwam, gelukkig liep het goed af maar ik had de schrik goed in de benen zitten!

Met vriendelijke natuur groetjes van mijn kant!

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Witteveenweg