Ga direct naar inhoud

Breng de onderwaterwereld van de Oosterschelde in beeld

Breng de onderwaterwereld van de Oosterschelde in beeld

Waar

Zuidkust van Schouwen - Nationaal Park Oosterschelde

Vertrekpunt

  Zierikzee, Duikstek Zeelandbrug

  Galgelaan
  4675 RB Zierikzee

Kosten

Volwassen
 • Normaal: Gratis
 • Ledenprijs: Gratis
Activiteit

Breng de onderwaterwereld van de Oosterschelde in beeld

Op zaterdag 16 mei staat de wereld in het teken van de Next World Fish Migration Day. Met deze dag creëren we wereldwijde aandacht voor trekvissen, open rivieren en zeearmen. Natuurmonumenten is partner van dit initiatief en organiseert samen met de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) en de World Fish Migration Foundation (WFMF)  een aantal duikdagen in de Oosterschelde (Zeelandbrug) om aandacht te vragen voor trekvissen en hun leefomgeving.

Vismigratie

Met deze gezamenlijke actie wordt aandacht gevraagd voor de migrerende vissen in de Nederlandse wateren. In Nederland trekken elk voorjaar 1000-den trekvissen vanaf de zee de Nederlandse wateren in om te gaan paaien. Soorten als de glasaal, driedoornige stekelbaars, zeeforel, spiering, sepia en rivierprik komen voorbij. Dit is een ongekend spectaculair natuurfenomeen. Duikers gaan dit fenomeen in kaart en beeld brengen.

Duikdagen

​​​​​​Op zaterdag 14 maart, zaterdag 18 april en zaterdag 16 mei kunnen duikers op verschillende plekken te water. Naast de Oosterschelde doen ook het Haringvliet en het Noordzeekanaal. Tijdens deze duikdagen wordt de mogelijkheid geboden om op plekken te duiken waar je normaal gesproken niet mag komen en nu eenmalig een vergunning voor is. De actie wordt nu al internationaal in de gaten gehouden als pilot voor in de toekomst. Ontzettend leuk dus! Daarnaast zetten we ons niet alleen in voor de onderwaternatuur en het onderwaterleven maar ook voor de promotie van het duiken.

Samen met freedivers gaan tussen de 50 en 100 duikers het natuurfenomeen onderzoeken en vastleggen. Dit doen we met foto’s en filmmateriaal. Iedereen die foto’s en films maakt met eigen materiaal doet ook nog eens mee aan de wedstrijd voor de meest bijzondere foto/ video waar de NOB een mooie beloning voor heeft.

Eisen duikers:

 • Tenminste de leeftijd van 18 jaar;
 • Tenminste een Open Water Diver of 1*-duiker brevet (Haringvliet);
 • Tenminste een Advanced Open Water Diver of 2*-duiker brevet (zeezijde)
 • Duikervaring in Nederlands (getijden)duikwater;
 • Beschikken over een eigen duikuitrusting voor Nederlandse omstandigheden (inclusief gevulde duikcilinder);
 • Zijn medisch geschikt voor sportduiken;
 • Er wordt gedoken in tweetallen.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid