Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe look voor Deltawagen Natuurmonumenten

05 juni 2024 | Paul Begijn

Natuurmonumenten is deze week gestart met de nieuwe Deltawagen aan de Oosterschelde. Gehuld in een nieuw jasje met een nieuwe look staan de Deltawachters tot half september op de parkeerplaats bij de Plompe Toren om bijzondere verhalen te delen over de Oosterschelde en de bezoeker kennis te laten maken met het grootste en natste nationale park van Nederland.

Deltawagen nieuw

Zes jaar geleden startte Natuurmonumenten met de Deltawagen op de vertrouwde locatie bij de Plompe Toren. Een met het Oosterschelde beschilderde caravan was iedere zomer een geliefde plek om even aan te schuiven voor een kletspraatje, zeehonden te kijken door de telescoop of een virtuele duik onder water te nemen met de VR bril. Boswachter Paul Begijn: “De Deltawagen is destijds bedacht bij de afronding van Plan Tureluur, een natuurontwikkelingsgebied rond de Oosterschelde. Tussen Zierikzee en de Oosterscheldekering ligt een van de grootste aaneengesloten parelsnoeren van natte en robuuste natuur. Een gebied dat zich uitstekend leent om vogels te kijken. Wij zochten nog een manier om dichter bij de bezoeker te staan, om in contact met ze te zijn en ze fan te maken van het gebied. Het concept voor de Deltawagen was geboren.” Inmiddels is de Deltawagen niet meer weg te denken aan de Oosterschelde.

Boswachters Otto en Paul

Boswachters Otto de Kat en Paul Begijn na de eerste nacht in de nieuwe Deltawagen, die van alle comfort is voorzien.

'Oosterschelde gevoel' 
Echter zoals met alles in het leven, had de caravan op den duur ook z’n beste tijd gehad. “De verf begon te bladderen en de reparatiekosten voor de caravan liepen steeds hoger op. Samen met mijn collega boswachter Otto de Kat hebben we toen gekeken voor een nieuw middel. Ons oog stuitte op een tiny house op wielen, geïnspireerd op de huisjes die vroeger rond de Plompe Toren stonden en die later steen voor steen zijn afgebroken voor de dreiging van de zee.” Om de tiny house het Oosterschelde gevoel mee te geven is samen met een creatief vormgever een compilatie van verschillende beelden gecreëerd van boven en onder water. “De Oosterschelde oogt bij hoog water als een grote bak met water. Maar zodra het eb wordt, onthult de zeearm een deel van z’n geheimen. Dat willen we graag overbrengen bij de bezoeker. Dat andere stukje mysterie gaat schuil onder de waterspiegel, het rijke onderwaterleven met sepia’s en zeepaardjes in de hoofdrol. De onderwaterwereld hebben we laten terugkeren in de ramen en op de deur, waarbij je als het ware in een aquarium kijkt.” 

Dagelijks open
De Deltawagen is tot half september dagelijks te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur en is te vinden aan de Plompetorenweg bij Burghsluis.

Paul Begijn
Paul Begijn