Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachter Maurice Kruk: Natuur dichtbij (t)huis

31 maart 2021 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Natuur dichtbij (t)huis

Enige tijd terug fietste ik weer eens over de Van Brienenoordbrug aan de oostkant van Rotterdam. Dat ging aanmerkelijk minder soepel dan zo’n 40 jaar geleden. Toen fietste ik met een vriend regelmatig 5 tot 10 keer achter elkaar de brug over. We oefenden ‘bergbeklimmen’ voor onze vakantiefietstocht naar Zwitserland en de brug was het enige reliëf van betekenis in de omgeving. Nou ja, misschien nog de Heinenoordtunnel, maar dan had je het wel zo’n beetje gehad qua klimwerk.

Een fietstocht naar het buitenland zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. Nu heeft Nederland ook best veel te bieden. Er is op een relatief kleine oppervlakte een grote verscheidenheid aan landschappen. Over het algemeen met weinig reliëf, op wat molshopen na die al gauw de naam ‘berg’ hebben. Veel Nederlanders vinden het polderlandschap daarbij maar saai, liever zoeken we onze toevlucht in bossen en heide. Toch zijn de polders van Nederland uniek, nergens anders in Europa vind je deze grote uitgestrekte lage grasvlakten, met een eigen unieke geschiedenis. Als je van Moskou naar Amsterdam vliegt, is het landschap onder je tot en met de Utrechtse Heuvelrug ongeveer hetzelfde, maar dan ontvouwt zich iets bijzonders. Niet voor niets vind je hier ook unieke levensgemeenschappen. Zo is de term ‘weidevogels’ in geen enkele andere taal aanwezig (alleen een vertaling). Eigenlijk is de poldernatuur dus heel bijzonder, en dat zo dicht bij huis! Misschien de moeite waard dus om die beter te ontdekken. Nu het voorjaar is aangebroken, valt er ook te genieten van de baltsvluchten van de kievit en de grutto, het getuut van de tureluur en de prachtige zang van de veldleeuwerik. Vanaf de Hofweg is Polder Schieveen goed te overzien. Dit jaar is de waterstand verhoogd om het de vogels nog meer naar de zin te maken. En na dit jaar zal een nieuw aangelegd Polderpad het mogelijk maken de poldernatuur van nog dichterbij te beleven. Welkom!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter