Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Aan de keukentafel

26 februari 2020 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Aan de keukentafel

Al sinds mijn studententijd, anno 2020 weer zo’n 35 jaar geleden, ben ik bezig met het thema landbouw en natuur. Voor het onderzoek dat ik als student destijds deed, verbleef ik ook een week op een melkveehouderijbedrijf. Daar draaide ik mee met de werkzaamheden en het gezinsleven. Zo hielp ik mee met het voeren van de koeien en bracht ik samen met de boer de melk in melkbussen op een kar naar een melktank. Over het ijs; de boerderij stond op een eiland. ’s Avonds hadden we gesprekken over ‘het boer (en boerin) zijn’ en natuur. In de jaren erna zat ik bij menig boer aan de keukentafel, ofwel om het te hebben over onderzoek landbouw-natuur, ofwel voor het maken van zogenaamde bedrijfsnatuurplannen. Ook tegenwoordig zit ik nog regelmatig aan de keukentafel: om het natuurbeheer te evalueren met onze pachters en vooruit te blikken naar het volgende jaar. De keukentafel op een boerderij is namelijk dé plek waar de zaken worden gedaan en inmiddels heb ik aan honderden van die tafels gezeten. Aan tafels die stonden in gloednieuwe moderne woningen (“mooi he, allemaal van de bank”, aldus de betreffende boer) en aan tafels die stonden in een interieur dat sinds de jaren ’50 van de 20e eeuw niet leek te zijn veranderd, en waar dochters met lange rokken met daaronder hun werklaarzen aan ook aan tafel zaten. Tafels waar ik zat met de boer en waar de boerin vanuit de keuken riep: “Dat gaan we niet doen Adrie!”, en tafels waar het hele gezin meedacht en praatte. Tafels met een huilende boer, die het niet meer zag zitten om door te gaan, tafels met een boer die net zo goed een filosoof kon zijn, en goed doordacht zijn ethische keuzen nader toelichtte. Allemaal prachtig mooie ontmoetingen. Het leert je één ding: boeren zijn er in alle soorten en maten, en ze allemaal over één kam scheren doet hun grote verscheidenheid ernstig tekort.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter