Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Kijken met andere ogen

03 oktober 2019 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Kijken met andere ogen

Regelmatig verzorg ik excursies over natuur, landschap en (cultuur)historie. Mensen die al jarenlang een bepaalde route wandelen, komen er opeens achter dat ´hun´ weggetje dateert uit de Middeleeuwen, dat het plantje dat er groeit bijvoet heet en al werden benut door de Romeinen, of dat de twijgen van knotwilgen al gebruikt worden sinds de prehistorie. Na afloop hoor ik dan dat men nu ´met heel andere ogen´ naar de omgeving kijkt. Een mooier compliment kun je eigenlijk niet krijgen.

Zelf vind ik het bijzonder leerzaam om door de ogen van anderen naar de wereld te kijken. Immers je eigen blik is per definitie beperkt, gevormd door verleden, kennis, toevalligheden. Onze opvatting over de werkelijkheid is gelimiteerd. Anderen kunnen je daarom een blik op de wereld gunnen die je zelf nooit zou hebben kunnen bedenken. Daardoor kan er een hele nieuwe wereld voor je opengaan. Bekend is de Indische parabel van de blinden en de olifant. Een aantal blinden, die nog nooit kennis hebben gemaakt met een olifant, betasten allemaal nieuwsgierig een deel van het dier. De een voelt zijn oren, de ander zijn poot, weer een ander de slurf, enzovoort. Als ze aan anderen beschrijven wat ze hebben waargenomen, geven ze allemaal hun eigen - maar beperkte - visie op het geheel. Allemaal zijn ze ervan overtuigd dat hun visie de juiste is. Ze maken ruzie over wie er nu gelijk heeft. Totdat een buitstaander aangeeft dat ze allemaal deels gelijk hebben, maar veel meer naar elkaar moeten luisteren. Om zo samen tot de ontdekking te komen dat zoiets groots zich niet maar op één manier laat beschrijven, maar juist de verschillende manieren het geheel tonen. Ook de natuur is zoiets complex en groots, op vele manieren te ervaren en beschrijven. Luister daarom naar de ervaring van anderen en kijk er eens met andere ogen naar.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter