Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice Kruk: Wij willen beterschap voor de natuur

06 december 2023 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk

Wij willen beterschap voor de natuur, nu!

Twee dagen na de verkiezingen stond ik samen met zo’n 200 collega-boswachters voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. Best spannend, de allereerste keer meedoen aan een demonstratie, of zoals wij het noemen: boswachtersmars. Grote mensenmassa’s zijn niet bepaald mijn ding. Ook voor de organisatie Natuurmonumenten was het een unicum, nooit eerder in de historie van de vereniging werd er in grote getalen naar Den Haag getrokken. Het is echter hard nodig om een signaal af te geven aan de politiek.

Want: er liggen al veel plannen om de natuur in Nederland beter te beschermen, maar het is belangrijk dat die plannen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Onze vraag aan de nieuwe politieke leiders was om nu echt werk te gaan maken van natuurherstel en hiervoor goede afspraken te maken in het coalitieakkoord. Dat kan door natuurgebieden met elkaar te verbinden; werk te maken van stikstofaanpak, verdroging en waterkwaliteit. Door samen met provincies door te gaan met de gebiedsgerichte aanpak, werk aan integrale oplossingen voor natuur, klimaat, water, ruimte voor woningen en bedrijven. Op maat, afgestemd op het gebied. En als provincies niet doen wat nodig is om natuurdoelen te behalen, dan verwachten we dat het Rijk ingrijpt. Zes politici namen de moeite om bij onze boswachtersmars langs te komen en steun te betuigen.

De boswachters, en ook vele vrijwilligers,  werken elke dag keihard om de natuur te beschermen. We zien desondanks dat de natuur achteruit holt en dat doet zeer. We maken ons zorgen. De natuur is veerkrachtig en kan zich herstellen, maar daar hebben we hulp bij nodig. We voelen ons daarbij gesteund doordat uit onderzoek, uitgevoerd onder mensen die in Nederland wonen met verschillend stemgedrag, blijkt dat 86% wil dat de overheid de natuur in Nederland beter beschermt. Mensen, van links tot rechts, vinden dat het een belangrijke taak is van de overheid om de natuur te beschermen. Help je ook mee aan beterschap voor de natuur? Iedere stem telt en bieden we op een passend moment aan in Den Haag. Stuur een beterschapskaartje www.natuurmonumenten.nl/beterschap. Alvast bedankt!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter