Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Vlinders in de Vlinderstrik

09 oktober 2017 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Column stadsboswachter Maurice: Vlinders in de Vlinderstrik

Vlinders in Vlinderstrik

Met het lengen van de dagen en de hogere temperaturen laten ook de vlinders zich weer zien als boodschappers van de lente. De eerste soorten die zich laten zien, zijn vlinders die als volwassen exemplaar overwinteren: citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia. Later volgen soorten die als pop overwinteren, zoals bont zandoogje, klein koolwitje en klein geaderd witje. Als de pinksterbloemen bloeien, ongeveer vanaf de Pasen, verschijnt ook weer het prachtige oranjetipje. In de zomer zien we vele soorten dartelend boven de bloemen.

De Vlinderstrik bestaat uit de Berkelse Zuidpolder en een deel van de Rotterdamse Schiebroekse Polder. In de Vlinderstrik ligt ook het Infopunt Melkschuur Zuidpolder. Je komt er langs als je over het fietspad gaat dat de Zuidpolder doorkruist. Zowel de wilde bloementuin als de bermen van het Polderpad worden op een vlindervriendelijke manier beheerd. Je vindt er een keur aan bloemensoorten die de vlinders voeden. Waardplanten, zoals de brandnetel, waarop de vlinders hun eieren leggen en de rupsen hun maaltijd aan hebben. Plekjes waar de vlinders zich kunnen opwarmen, in de vorm van grote boomstammen. De bermen en de tuin worden in delen gemaaid, zodat er altijd voldoende bloemen en waardplanten overblijven. Een deel wordt zelfs helemaal niet gemaaid, zodat daar poppen kunnen overwinteren. In 2016 mochten we in het gebied bijna 30 vlindersoorten begroeten, waaronder de zeldzame argusvlinder. Een vlinder zo mooi, om verliefd op te worden!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter