Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Woef

07 december 2022 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Boswachter Maurice Kruk voor Melkschuur Zuidpolder

Woef

Ik heb nergens een bordje gezien. Hij doet echt niks hoor. Dat doet ie anders nooit! Maar wolven zijn bij jullie wél welkom. Ik ben wel lid van jullie. Als het niet mag, dan zeg ik mijn lidmaatschap op! Wat kan het nou eigenlijk voor kwaad? Het is toch geen broedseizoen? Zitten hier hazen? Heb ik nóóit gezien. Jullie hebben gewoon wat tegen ons. Nee, weet je waar jullie eens wat aan zouden moeten doen!

O nee, ik ga niet in discussie. Het maakt toch niet uit wat ik zeg. ‘Zeg, maak je niet zo druk. Relax een beetje.’

Nu heb ik ‘m aan de lijn, maar als jij straks weggaat, laat ik hem weer lekker los! Daar mag ie wel los en daar weer niet, jullie maken het allemaal wel heel ingewikkeld. Zeg, waar bemoei jij je eigenlijk mee?! Als ik ‘m los wil laten lopen, dan láát ik ‘m los lopen! Je mag ook helemaal niks meer in dit land. Ze heeft het zó nodig om ook eens lekker een stukje te kunnen rennen. Trouwens, honden zijn toch óók natuur? 

Natuurmonumenten wil iedereen ruimte bieden om van de natuur genieten. Of je nu alleen bent, met familie, vrienden of met de hond. Je bent echter te gast in de natuur, vaak met mede-agrarisch gebruik. Daarom gelden er spelregels. Die zijn er niet voor niets. Overtredingen kunnen worden bestraft met een forse boete. Wees dus niet alleen lief voor je hond, maar ook voor de natuur, het vee en je medemens. Wat we zoveel mogelijk willen voorkomen:

  • Verspreiding van ziektes voor mens en dier (inclusief vee)
  • Bemesting en verstoring van (kwetsbare) vegetaties en watergangen
  • Verstoring, verwonding en doding van vee en wilde dieren
  • Angst en ongemak bij medegebruikers, die geen hondenliefhebber zijn
  • Gevaarlijke verkeersituaties

Daarom zijn er binnen de natuurgebieden delen waar honden niet mogen komen, waar ze aan de lijn moeten, maar ook waar ze los mogen. Zo proberen we voor iedereen plek te maken. Bedankt voor de medewerking!

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter