Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste Groene Halte Rodenrijs zorgt voor verbinding stad & Rotterdams platteland

17 mei 2024 | Natascha Hokke

Kom met de metro naar de natuur! De eerste Groene Halte in regio Rotterdam, metrohalte Rodenrijs, is op vrijdag 17 mei feestelijk geopend door wethouder Vincent Karremans van gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) en wethouder Michiel Muis van gemeente Lansingerland (o.m. Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving). De natuur wordt voor de stadsbewoner beter bereikbaar; het is slechts 4 haltes van Rotterdam Centraal voordat je tussen de bloemen, vlinders en vogels op het Rotterdams platteland staat. Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs.

Polder Noord-Kethel

Pilot Groene Haltes regio Rotterdam

De opening van Rodenrijs is tevens het officiële startsein voor de gezamenlijke pilot Groene Haltes Rotterdam e.o. Gemeente Rotterdam, provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, RET, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan gezamenlijk werken aan een pilot voor Groene Haltes nabij natuur- en recreatiegebieden rond de stad, zoals de Rottemeren, Noordrand Rotterdam, Midden-Delfland en de groengebieden rond Rotterdam-Zuid (o.m. Valckesteijnse Bos, Buijtenland van Rhoon en Klein Profijt).

De opening van Groene Halte Rodenrijs

De feestelijke opening gebeurde samen met de bestuurders van de betrokken organisaties, van links naar rechts op bovenstaande foto:

Michiel Muis, wethouder gemeente Lansingerland (o.m. Duurzaamheid en Kwaliteit van Leefomgeving) / Armand van der Laar, regiobestuurder Bereikbaarheid natuur- en recreatiegebieden bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag/ Vincent Karremans, wethouder gemeente Rotterdam (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) / Marieke Rodenhuis, hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij (Rotterdam de boer op!) / Linda Boot, algemeen directeur van de RET / Anneklaar Wijnants, bestuurlijk vertegenwoordiger Zuid-Holland Natuurmonumenten / Paul Laudy, Provinciehoofd Staatsbosbeheer Zuid-Holland.

Herenboeren De Vlinderstrik Albert Boersen

Boer Albert Boersen van Herenboeren De Vlinderstrik boert voor 200 gezinnen

Het Rotterdams platteland, natuur tussen Rotterdam en Lansingerland

Groene Halte Rodenrijs ligt pal in het nieuwe natuur- en recreatiegebied tussen Rotterdam en Lansingerland: het Rotterdams platteland. Ruim 400 hectare toegankelijke groene buitenruimte voor recreatie, natuur én landbouw vlak tegen de stad. Noordrand Rotterdam vormt een nieuwe recreatieve en ecologische verbinding tussen bestaande en drukbezochte groengebieden als Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, Rottemeren en de Groenzoom (tussen Rotterdam en Zoetermeer). 

Op diverse plekken in het gebied zijn uiteenlopende vormen van natuurinclusieve landbouw te zien: een voedselbos, een Herenboerderij, een Belevenisboerderij en succesvol weidevogelbeheer in samenwerking met lokale boeren. Deze worden ondersteund door Rotterdam de boer op!

Wethouder gemeente Lansingerland Michiel Muis:

“Enkele jaren geleden hebben we de buitenruimte direct rond het metrostation aangepakt. Het wachthokje heeft een boerenuitstraling, lijkend op een melkschuur en is transparant zodat je zicht houdt op de polder. Het is een groene poort naar het landschap. Kijk ook naar de beplanting hier, natuurrijk, bloemrijk en aantrekkelijk voor bijen. Ook het ontwerp van de fietsenstalling – in de vorm van een tuinbouwkas - is een knipoog naar het boerenland rondom de metro. Er is een watertappunt en er zijn bankjes voor recreanten. En dan vergeet ik vast nog wat op te noemen. Vandaag hebben we de informatievoorziening in het metrostation toegevoegd. Zodat de reizigers gaan beseffen dat ze door een groene parel tussen de steden reizen waar van alles te beleven is. Metrohalte Rodenrijs is een perfect startpunt voor een ontdekkingstocht.”

Wethouder gemeente Rotterdam Vincent Karremans:

“Als Rotterdam investeren we veel in stadsgroen, bijvoorbeeld de vergroening van de Hofbogen en het Hofplein. Daarnaast is het voor de stad belangrijk om ook weidse uitgestrekte natuur net buiten de stad te koesteren om er echt even uit te kunnen, op de fiets of wandelend. Veel Rotterdammers kennen het Rotterdams platteland, ten noorden van de stad, nog niet. Het is ook best moeilijk te vinden. Het is belangrijk dat de natuur bij de stad vindbaar en bereikbaar wordt, ook voor mensen die afhankelijk zijn van OV. Metro Rodenrijs ligt middenin 400 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied. Vanaf het perron hier heb je door die enorme glaswand een panorama-uitzicht op de polder beneden. Met recht een Groene Halte te noemen.”

Start je ontdekkingstocht bij metrohalte Rodenrijs

Groene Halte Rodenrijs is helemaal gereed, inclusief informatie door middel van bestickering in het metrostation zelf. Dit is gelukt vanwege een financiële bijdrage van Rotterdam de boer op!, gemeente Rotterdam en gemeente Lansingerland. Start je ontdekkingstocht van het Rotterdams platteland bij metrohalte Rodenrijs, slechts vier haltes vanaf Rotterdam Centraal. 

Vanaf hier wandel je zo naar de Schiebroekse Polder, waar de Herenboeren en boswachters samenwerken. Of ga de andere kant het Polderpad op. Na 20 minuten wandelen door de natuur van de Zuidpolder, kom je uit bij de populaire bestemming Belevenisboerderij Schieveen. 

grutto op hek

Grutto

Vier pilothaltes 

Voorbereidingen worden getroffen om ook metrohaltes Rhoon (nabij gebieden rondom Rhoon, zoals Buijtenland van Rhoon) en Romeynshof (nabij Rottemeren) en een bushalte in Vlaardingen (nabij Midden-Delfland) te transformeren tot volwaardige Groene Halte. In de pilot Groene Haltes willen de betrokken partijen een gezonde en prettige leefomgeving bieden voor de inwoners van metropoolregio Rotterdam / Den Haag. Groene Haltes zijn een middel om op een gemakkelijke en duurzame manier met het openbaar vervoer de natuur- en recreatiegebieden te ontdekken.

Een Groene Halte ligt altijd aan een bewegwijzerde wandelroute (LAW, regionaal of lokaal) of is opgenomen in een knooppuntennetwerk of regionaal wandelnetwerk. Het is bij een Groene Halte in één oogopslag duidelijk waar de reiziger heen kan om een wandeling te starten. Bij de halte/net buiten het station staat een informatiepaneel met routekaart. Bij elke Groene Halte is minimaal een rondwandeling beschikbaar vanaf/nabij de halte van 3 à 5 km. 

Voorzieningen bij de halte zoals horeca, watertappunt, een openbaar toilet of (OV-)fietsverhuur zijn een pré, evenals een aantrekkelijke inrichting rondom de halte/het station die de belevingswaarde van het groen accentueert. De pilot Groene Haltes is een gezamenlijke financiering van de diverse partners.

Groene Halte Rodenrijs ligt pal aan het Polderpad

Groene Halte Rodenrijs ligt pal aan het Polderpad

Kom naar de open dag op 25 mei!

Kom met de metro vanuit Rotterdam naar het Rotterdams platteland! Op zaterdag 25 mei vieren de boswachters van Natuurmonumenten, de partners van Rotterdam de boer op! en de RET met tal van activiteiten de opening van de eerste Groene Halte Rodenrijs. 

Wandel vanaf deze Groene Halte naar bijzondere locaties langs het Polderpad. Normaal gesproken zijn de Herenboerderij en het Voedselbos niet openbaar toegankelijk; tijdens de open dag op 25 mei a.s. openen deze bijzondere locaties – waar landbouw in harmonie met natuur wordt bedreven - hun deuren, en geven de initiatiefnemers u graag een rondleiding. 

  • Zo is er een open dag bij Herenboerderij De Vlinderstrik en kun je verschillende rondleidingen krijgen. Ook zijn er activiteiten voor kinderen;
  • Naast metrohalte Rodenrijs vind je het Voedselbos Schiebroekse Polder. Hier wachten Rotterdam de boer op!-partners Picnic en Coöperatie Ondergrond je tussen 11.00 en 15.00 uur op om het voedselbos te laten zien. Elk uur start er een rondleiding (11.00, 12.00, 13.00, 14.00 uur);
  • Populaire bestemming Belevenisboerderij Schieveen ligt op 20 minuten lopen. Hier is Speelnatuur van OERRR, boerderijdieren en horeca. Met steun van Rotterdam de boer op! wordt deze locatie verder ontwikkeld (o.a. uitbreiding speelnatuur, toevoeging Eet Natuurlijk Lokaal boerderijwinkel). Speciaal op 25 mei rijdt de huifkar op en neer naar metrohalte Rodenrijs.

Een heerlijke dag op gastvrij platteland vol natuur, op slechts 4 haltes vanaf Rotterdam Centraal. Kijk hier voor het hele programma >

Voedselbos Schiebroekse Polder

Het normaal gesloten Voedselbos is geopend op zaterdag 25 mei voor publiek

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter