Ga direct naar inhoud

Nieuws van de vrijwilligerscoördinator

Organisaties zijn altijd in beweging. Bij Natuurmonumenten is dat niet minder. Hieronder volgen een aantal nieuwtjes, tips en trucs. Petra Hofhuis vertelt ...

natuur kan het niet vragen

Ontmoeting

Petra heeft als eerste een mooie persoonlijke boodschap voor iedereen. Klik hier voor het filmpje. 

De natuur kan het niet vragen, jij wel!

Dit jaar gaan wij jullie meer vertellen over het programma ‘De natuur kan het niet vragen, jij wel’. Natuurmonumenten wil graag groeien als vereniging. Als je lid bent, doe je namelijk echt iets terug voor de natuur en kom je voor haar op. Het belang van de natuur is superbelangrijk dat weten jullie als geen ander.

Wij willen jullie hulp en enthousiasme graag meer benutten in het contact met onze bezoekers. Hoe? Eigenlijk door gewoon jezelf te zijn, maar ook door altijd het contact aan te gaan met onze bezoekers. Dat kan kort zijn door ze te groeten en ze te verwelkomen bij Natuurmonumenten. Maar zie je kans om wat langer met ze te praten vertel dan eens wie je bent, laat zien wat jij doet als vrijwilliger, deel een leuk weetje, vertel waarom jij het belangrijk vindt om bij te dragen en deel je passie voor de natuur met elkaar. Vertel de bezoekers ook over de mogelijkheid dat ze zelf bij kunnen dragen aan de natuur door bijvoorbeeld lid te worden van Natuurmonumenten of OERRR. Geeft de bezoeker aan al lid te zijn? Dat is natuurlijk super. Tevens een moment om ook hier positieve aandacht aan te schenken. Want ledenbinding is net zo belangrijk! Ga jij op deze manier al om met de bezoekers? Ga daar dan vooral mee door.

Wij zijn ondertussen gestart met de training ‘De natuur kan het niet vragen, jij wel’ onder leiding van het trainingscentrum DOOR. Naast mijzelf zullen collega’s Laura en Olga opgeleid worden tot ledenwerf-coach. En enkele van jullie (Johan, Mirjam, Frederique, Rico, Maria, Gerry, Marian, Dorien en Riki) zijn bereid gevonden om ook alvast aan de slag te gaan met dit thema. Samen gaan wij dit jaar op verschillende plekken aan de slag om tijdens onze contacten met bezoekers de ‘groene loper’ uit te leggen en een korte of lange wandeling aan te bieden.

Wat ik verder nog wil delen. Wist je dat……

  • Natuurmonumenten veilig en gezond werken voor iedereen heel belangrijk vindt. De veiligheid van ons dagelijks werk staat en valt met ons eigen veiligheidsbewustzijn. Immers, hoe beter we weten wat veiligheid is en wat dat van ons vraagt, des te minder ongelukken er gebeuren. Gezond en veilig werken is dus onlosmakelijk verbonden met denken en handelen van ons allemaal. Hoe veiligheidsbewust werk jij? Wij gaan samen met jullie kijken waar het goed gaat en waar nog verbeterpunten liggen. Neem ook eens een kijkje op KiekOnline en ontdek welke informatie over veilig werken te vinden is. Daarnaast zijn er diverse E-learningsmodules over veiligheid beschikbaar via het platform Leer je Groen Onderwerpen als veilig buiten werken, veilig binnen werken of veilig bomen omzagen met handzaag worden hier aangeboden.
  • Er versoepelingen gekomen zijn in de leeftijdsgrens van vrijwilligers die deel willen nemen aan trainingen? Het advies (deelnemen aan basistrainingen t/m 65 jaar en opfristrainingen t/m 72 jaar) mogen wij vanaf dit jaar loslaten. Mocht een training wenselijk zijn in het kader van je vrijwilligerswerk (en je bent handelingsbekwaam) dan biedt deze nieuwe regel, ongeacht je leeftijd, je de kans om bijvoorbeeld kennis en vaardigheden op te doen op het gebied van bosmaaien of veldhulpverlening. Heb je wensen? Stem dit even af met jou aanspreekpunt op je werkplek.
  • We elke 5 jaar een nieuwe VOG (verklaring omtrent gedrag) dienen aan te vragen voor alle publieksvrijwilligers. Dit jaar zullen er weer een groot aantal verlopen, je krijgt vanzelf van mij bericht wanneer dit voor jou geld.
  • Wij in de zomer een vrijwilligersdag gaan organiseren om jullie te bedanken voor jullie inzet bij onze beheereenheid. Een gezellig samenzijn met muziek, hapje en drankje op een van onze mooie locaties. Ook het moment om de jubilarissen van 2022 in het zonnetje te zetten.
  • Er vanuit centraal kantoor online lezingen zullen worden aangeboden voor alle vrijwilligers in heel Nederland. Telkens met een ander onderwerp. Je kunt je hier vooraf voor aanmelden. Zodra er datums bekend zijn horen jullie dat.
  • Het eindejaarsgeschenk vanuit de directie anders wordt aangeboden. Dus niet meer standaard een NM-kalender in de brievenbus. Fijn dat een groot deel van jullie bij mij heeft aangegeven wat de wensen zijn op dit gebied. Ook goed om te zien dat centraal kantoor hier gelijk serieus mee aan de slag is gegaan. Er zullen opties komen waaruit ieder van jullie kan kiezen; een cadeau, een donatie of geen geschenk gewenst.