Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Foutje

01 maart 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen plaatst otterbord

Foutje

Iedereen maakt fouten, dat weten we allemaal. Dat zit in onze natuur, daar zijn we mens voor. Het mooie is dat we de meeste fouten ook weer kunnen herstellen of goedmaken. Er zijn echter situaties waarin dat moeilijk of zelfs onmogelijk is. Het is vrijdag 26 januari en ik krijg een berichtje van m’n moeder: “Er lopen 7 jonge ganzen op straat.” Eenmaal thuisgekomen vraagt ze aan mij: “Hoe loopt dat nu eigenlijk af met zulke beestjes?” Ik moet daar een weinig hoopvol antwoord op geven. De ouders nijlgans hebben een foutje gemaakt met waarschijnlijk een fatale afloop voor hun kinderen. Het is midden winter. De weersomstandigheden zijn wel zacht, maar dat hoeft niet zo te blijven. Februari staat voor de deur en kan nog bitterkoud zijn. Fouten worden in de natuur meedogenloos afgestraft. Met dit soort dingen, maar ook bijvoorbeeld een verkeerde afslag nemen tijdens de trek, dat je ineens boven de oceaan terecht komt. Zoals ik al zei zijn onze dagelijkse foutjes minder ingrijpend en vaak gemakkelijk op te lossen. Ook voor de meer complexe aangelegenheden is vaak een oplossing. Sommige zaken zijn echter te gevoelig. Dat komt vaak ook niet meer goed. Je neemt het mee en leert er - in tegenstelling tot de kuikens - mee leven.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >> 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter