Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John: Valentijn

01 maart 2018 | Natascha Hokke

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen plaatst otterbord

Valentijn

Ondanks de koude van de afgelopen week begint de natuur zich al aardig uit te sloven. De eerste voorjaarsbloeiers tonen hun kleuren weer. Vogels laten ook van zich horen. Als de zon zich tussen de hagelbuien door laat zien, kun je het prille gezang horen. Werkelijk alles is er klaar voor. Mannen met veren dragen het mooiste kleed om de partner te imponeren en over te halen om dit jaar een nestje te bouwen. Ze storen zich totaal niet aan de dag van vandaag, maar gaan rustig door met het in stand houden van de relatie. Bij sommigen voor het leven, bij anderen voor slechts één seizoen. De bloemenhandel draait inmiddels overuren. Men wil elkaar verrassen op deze dag. Maar waarom eigenlijk? Sint Valentinus is een martelaar uit de 3de eeuw die ter dood is gebracht. Niet erg romantisch lijkt mij. Toch geven vele gehoor aan de roep van de commercie. Hun goed recht! Maar wat geeft de natuur? Soms een takje, iets te eten of ander nestmateriaal, maar vooral genegenheid en de optimale inzet voor een periode met hongerige monden. Eigenlijk is dat heel simpel, maar zo mooi. Leven uit liefde. Daar kunnen we nog iets van leren.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >> 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter