Ga direct naar inhoud
Nieuws

Europees Hof: natuur beter beschermen tegen stikstof

07 november 2018 | Natuurmonumenten

Het Nederlandse programma om uitstoot van stikstof tegen te gaan, moet worden aangepast om de natuur beter te beschermen. Dat oordeelde het Europees Hof vandaag.

vergrassing door stikstof

De uitspraak is goed nieuws voor de natuur die sterk te lijden heeft door de overdaad aan stikstof. Zeldzame planten en dieren verdwijnen daardoor.

Uitspraak

Door de industrie, de landbouw en het verkeer komt er al jaren veel te veel stikstof in de natuur. Daarom startte de overheid in 2015 het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Met deze aanpak wil de overheid het stikstofprobleem in de natuurgebieden verminderen en tegelijkertijd economische ontwikkelingen mogelijk houden. Maar de vergunningen voor economische ontwikkelingen worden wél afgegeven, terwijl de uitstoot niet wordt teruggedrongen, zoals is afgesproken.

Daarom spanden de Coöperatie Mobilisation for the Environment, Vereniging Leefmilieu en Stichting Werkgroep Behoud de Peel procedures aan bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

De Raad van State vroeg het Europees Hof om verduidelijking van de Europese regels rondom stikstof. Het Hof oordeelt nu dat de Nederlandse overheid vergunningen alleen nog mag verlenen op basis van daadwerkelijke milieuwinst. Aanpassing van het PAS is daarom noodzakelijk.

Betere bescherming

Natuurmonumenten is blij met het oordeel van het het Europese Hof. Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten: “De enorme overdaad aan stikstof is de grootste bedreiging van de Nederlandse natuur. Geen land ter wereld heeft zo’n overdaad aan mest als wij. Deze uitspraak is een uitstekende correctie op de PAS-systematiek. De natuur moet vanaf nu beter worden beschermd.”

Zie ook het persbericht over deze uitspraak.

Kijk hier wat Natuurmonumenten doet om de natuur tegen de overdaad aan stikstof te beschermen.

 

Natuurmonumenten