Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat als je overdag een egel ziet?

11 november 2021 | Shanti Haas

Egels zijn echte nachtdieren maar het kán in de herfst voorkomen dat je overdag een egel ziet scharrelen. Dit gedrag is niet helemaal normaal, maar ook niet direct reden tot zorg. Hoe zit dat dan precies? Boswachter Ruben legt het uit.

Egel overdag

Het is herfst en er liggen meer bladeren op de grond dan dat er nog aan de bomen hangen. Ook nu de bladeren op de grond liggen hebben ze nog nut. Zo maakt de egel hier dankbaar gebruik van door zijn winterverblijf beter te isoleren met blad. Veel volwassen egels zullen hun nestje al wel gereed hebben, maar jonge egels kunnen nog op zoek zijn naar een geschikte plek.

Jonge egels soms ook overdag actief

“Nu de nachten kouder worden moet die jonge egel haast maken," verklaart Boswachter Ruben Vermeer. "Hij zal af en toe ook overdag zichtbaar zijn om met bladeren te slepen of om nog wat laatste voedsel te zoeken. Dit gedrag is niet helemaal normaal, want de egel is eigenlijk een uitgesproken nachtdier. Maar in deze tijd van het jaar kan dat dus een uitzondering zijn. Als je nu overdag een egel tegenkomt die er verder gezond uitziet en actief beweegt, laat hem dan vooral met rust.”

Verbeter het leefgebied van de egel

Wat kun je dan wel doen om de egel te helpen? Boswachter Ruben: “De beste manier om een egel te helpen is nog altijd door zijn leefgebied te verbeteren. Maak je tuin toegankelijk en ruim het gevallen blad niet op, maar gooi het op een hoop in een rustig hoekje van de tuin. Je kunt ook zelf een egelhuis maken. De egel kan er dan zelf voor kiezen om hier gebruik van te maken.”

Egelopvang

Maak je je toch zorgen, bijvoorbeeld omdat de egel er ongezond uit ziet? Haal het diertje dan niet zomaar uit zijn omgeving, maar bel met een egelopvang bij jou in de buurt voor advies. 

Strijd mee voor de egel

OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, roept dit najaar alle kinderen van Nederland om in actie te komen voor de egel. Het gaat namelijk niet goed met dit bijzondere dier. Ga naar OERRR.nl/egel en kijk wat jij kunt doen.

Egel in huisje

Je kunt egels ook helpen door een egelhuisje te plaatsen

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter