Ga direct naar inhoud
Nieuws

Winst voor de natuur door uitspraak Raad van State Paleis Soestdijk

24 januari 2024 | Roos Kooiman

Het bestemmingsplan dat de bouw- en ontwikkelplannen op Landgoed Paleis Soestdijk mogelijk moet maken is vernietigd. Dat is de uitkomst van een beroep dat Natuurmonumenten, Utrechts Landschap en Natuur en Milieufederatie Utrecht hebben ingesteld bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan van de gemeente Baarn. Dat is winst voor de natuur. De Raad van State heeft duidelijk gemaakt dat dit plan niet kleinschalig is en dat de gevolgen van de plannen op de beschermde natuur onvoldoende zijn onderzocht en onderbouwd.

Das

“We zijn blij met deze uitspraak. Want het gaat slecht met de natuur, dus de bescherming ervan is meer nodig dan ooit” aldus Nicolette Buiter van het Utrechts Landschap namens de drie natuurorganisaties. De bouw van bijna 100 nieuwe woningen, een hotel en het mogelijk maken van evenementen zou volgens hen leiden tot grote aantasting van de natuur. En dit gebied is juist belangrijk als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. “Dit netwerk is in het leven geroepen om de biodiversiteit te behouden door natuurgebieden met elkaar te verbinden. Het bos in Baarn is een thuis voor allerlei soorten dieren zoals ringslangen, dassen en reeën. Daar horen we met respect mee om te gaan. Gelukkig ziet de Raad van State dat ook en is het bestemmingsplan vernietigd”.

Plannen negatief voor de natuur

De natuurorganisaties hebben in hun beroep aangegeven dat de plannen niet zorgvuldig en niet goed gemotiveerd zijn. Ook zijn de compensatiemaatregelen volgens de natuurorganisaties niet op orde. Natuurmonumenten, Utrechts Landschap en Natuur en Milieufederatie Utrecht voelen zich door de uitspraak van de Raad van State gesterkt in hun opvatting. Volgens de uitspraak zijn de gevolgen op beschermde natuur in de omgeving (Natura 2000) onvoldoende zorgvuldig voorbereid en is het plan in strijd met de (interim) Omgevingsverordening van de provincie, waaronder het verbod van verstedelijking binnen het landelijk gebied. Daar zijn alleen kleinschalige ontwikkelingen toegestaan. Het plan voor Paleis Soestdijk kan niet als zodanig worden aangemerkt volgens de Raad van State. Ook wordt de aantasting van de natuur als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland in de plannen niet goed gecompenseerd. Compensatie gaat volgens de Raad van State niet alleen om het aantal hectares maar ook om de kwaliteit van de natuur. Zo is bijvoorbeeld de rust in het gebied in de compensatie niet meegenomen. Al met al een optelsom van inhoudelijke argumenten waardoor de Raad van State het hele bestemmingsplan heeft vernietigd.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter