Tiengemeten

Hollands dagje uit

Oude Polder

Het grootste deel van natuureiland Tiengemeten is weidse ruige wildernis met grote waterpartijen. In de Oude Polder kom je in een heel andere wereld. Ervaar het zelf!

Bron: NatuurmomumentenHier, op de oostpunt van het eiland, herleeft het idyllische 19de eeuwse boerenlandschap. Wandel of fiets tussen de boomgaarden en langs de ouderwetse akkers en hooilanden. De Oude Polder is plek bij uitstek om te onthaasten. Lekker languit in het gras. Of gezellig op het terras van Herberg Tiengemeten. Op de dijk bij de Herberg, uitkijkend over het Haringvliet, ervaar je het ultieme eilandgevoel.

Tien gemeten

De hele Oude Polder barst van de geschiedenis. In de Gouden Eeuw viel hier een slijkplaat droog met een oppervlakte van tien gemet (5 ha). In de achttiende eeuw bouwde men hier de eerste boerderij op het eiland. Precies op die plek staat nu Herberg Tiengemeten. Weer een eeuw later deed een deel van de polder dienst als quarantaine-station voor de havens van Rotterdam en Dordt en later als depot voor de marine. In de eeuwenoude graslanden van de Griendweipolder liggen nog resten van een oude eendenkooi.

word nu lid