Recepten van tuinman Jan Graafland
Lees hier de recepten uit Puur Natuur
Engadiner Nuss
Ingrediënten
Deeg:
- 300 gr bloem
- 200 gr boter
- 100 gr suiker
- een snuf zout
- 1 eigeel
Vulling:
- 200 gr suiker
- 300 gr walnoten
- 200 gr room
- 2 eetlepels honing
- 1 eiwit
Bereiding
1. Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom, behalve de boter. Snijd de boter in kleine blokjes, voeg toe en kneed tot een glad deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel deze in huishoudfolie en zet 1 uur in de koelkast.
2. Hak intussen de noten grof en zet apart; bewaar eventueel een paar hele noten om te decoreren.
3. Karamelliseer voor de vulling de suiker in een steelpannetje. Voeg eerst de room toe en daarna de gehakte noten. Roer het erdoor en laat even koken. Roer vervolgens de honing erdoor en laat het mengsel een beetje afkoelen. Roer daarna het eiwit erdoor.
4. Verwarm de oven voor op 180°.
5. Bedek de bodem van een springvorm (24 cm ø) met bakpapier, vet de bodem en de rand in.
6. Rol na de afkoeling de helft van het deeg uit en bedek hiermee de bodem van de bakvorm. Gebruik ongeveer 1/3 van het resterende deeg voor de rand, vorm hiervoor een lange rol van het deeg, leg deze in de vorm en druk met de hand tegen de rand. Prik met een vork een paar keer in het deeg aan de onderkant.
7. Giet de noten- en roomvulling in de vorm en verdeel gelijkmatig.
8. Rol het resterende deeg weer uit tot een cirkel (24 cm ø), leg het over de vulling en de rand van het deeg en druk het rondom een beetje aan. Prik een paar keer in het deeg met een vork of snijd met een mes in een stervorm.
9 . Klop het eigeel met wat melk samen en bestrijk het deeg gelijkmatig; leg er de bewaarde hele noten op.
10. Bak ca. 45 minuten in het midden van de oven.
Kornoeljejam
Ingrediënten:
- 1 kg rijpe kornoeljes
- 3 dl water
- 700 gr suiker
- stukje gember, fijngesneden
- 1 à 2 appels, geschild en in blokjes
- scheutje citroensap
- 15 gram pectine
Bereiding:
1. De vruchten van de gele kornoelje zijn prachtig rood. Was de kornoeljes, haal de slechte eruit en kook ze ca. 50 min.
2. Zet een andere pan op om potjes en dekseltjes in kokend water te steriliseren.
3. De kornoeljes hebben vrij grote pitten. Een handig hulpmiddel om ze van het vruchtvlees te scheiden is een slacentrifuge.
4. Doe het sap en het vruchtvlees) terug in de pan en voeg de gember, citroensap, appel en suiker toe. Kook tot de appels zacht zijn. Pureer het eventueel wat met de staafmixer .
5. Los de pectine in een glas met een klein beetje water op. Giet het in de kokende massa. Roer door en laat nog een minuutje koken.
6. Haal een voor een de potjes en dekseltjes uit de pan met kokend water en vul ze met de jam. Het deksel erop draaien en de pot omkeren (dus op het deksel plaatsen). Laat het afkoelen en draai het potje weer om.