Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

Wandelen

Historisch Pad op landgoed Haarzuilens

Korte wandeling door het Wielrevelt. Ontdek het rijke verleden van deze plek op landgoed Haarzuilens.

Al meer dan 2000 jaar leven er mensen op het Wielrevelt. Voor wie goed kijkt zijn er nog sporen uit het verleden te vinden. Tijdens deze wandeling over het Historisch Pad ontdek je ze.

De route is gemarkeerd met wapenschildjes.

De route

 Startpunt

1Oeverwallen

Toen de rivier de oude Rijn nog vrij spel had, overstroomde de omgeving van het Wielrevelt regelmatig. Door rivierafzettingen van zand en klei ontstonden hoger gelegen oeverwallen. De vruchtbare grond van rivierklei vormde een belangrijke trekpleister voor mensen. Ook de hoge ligging en de nabijheid van de rivier zorgden ervoor dat dit gebied al duizenden jaren wordt bewoond.

2Agrarische geschiedenis

Op oude luchtfoto's is te zien hoe het Wielrevelt vroeger bestond uit een lappendeken van akkers, graanvelden en boomgaarden. In de loop van de 20ste eeuw is door ruilverkaveling het diverse karakter van het landschap langzaam verdwenen. Toch zijn er nog elementen terug te vinden. Zoals de knotbomen, elzensingels en hoogstamboomgaarden. Natuurmonumenten probeert het oude landschap in ere te herstellen. De graanakkers herinneren aan de rijke agrarische geschiedenis van deze streek.

3Archeologie

Op deze plek zijn de verschillende tijdvlakken aangegeven die belangrijk zijn in de archeologische geschiedenis van het Wielrevelt. Op het Wielrevelt is er voor gekozen het bodemarchief te  behouden. Er vinden dus geen opgravingen plaats en er wordt alleen oppervlakkig geploegd. Zo blijven de bodemschatten intact voor de volgende generaties.

4IJzertijdboerderij

De vruchtbare rivierklei en hogere ligging maakten de omgeving van Haarzuilens al in de IJzertijd, ongeveer 2000 jaar geleden, tot een belangrijke vestigingsplaats. In deze periode hebben er waarschijnlijk meerdere boerderijen op het Wielrevelt gestaan. Op deze plaats is, op ware grootte, een plattegrond van een IJzertijdboerderij te zien.

5Kerkpaden

Het Haarpad leidde naar de huidige Torenpleinkerk in Vleuten. Al in de middeleeuwen werd dit pad gebruikt door kerkgangers uit het dorpje de Haar. Na de reformatie moesten de Katholieke  inwoners uitwijken naar 't Hoog bij kasteel Den Ham. Natuurmonumenten heeft ook dit kerkenpad hersteld.

6Kasteel Den Eyck

Op deze plaats werd 500 jaar geleden Kasteel Den Eyck gebouwd. De plaats toont een plattegrond van huis den Eyck met park en bijgebouwen. Begin 19de eeuw werd den Eyk afgebroken.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.