Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede, Burgh Haamstede

Wandelen

Wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede, Burgh Haamstede

Deze wandeling loopt langs landgoed Slot Haamstede en voert door het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Slot Haamstede
  • Het startpunt van de witte wandelroute ligt aan het parkeerterrein aan de A. van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede. De parkeerplaats is bereikbaar door vanaf de Hogeweg de Bosweg op te rijden. Van 1 april t/m 31 oktober is het betaald parkeren. Er is een openbaar toilet aanwezig.

Praktisch

De route

 Startpunt

1Startpunt, Slot Haamstede

Slot Haamstede is ouder dan de bouwstijl doet vermoeden. Al in de 13e eeuw stond hier een woontoren. Maar funderingsresten wijzen op een Romeinse vesting die de handelsroute over de Schelde moest verdedigen. In de loop der eeuwen is hier veel her- en verbouwd. Het oudste deel van het huidige slot is de donjon, het centrale deel. Dit was het enige deel dat bij de grote kasteelbrand in 1525 gespaard bleef.In dit kasteel heeft Witte van Haamstede gewoond, bastaardzoon van Floris V, graaf van Holland en Zeeland. Bastaardkinderen werden niet erkend als erfgenaam, maar Witte kreeg - nadat zijn vader door drie edelen was vermoord - de heerlijkheid Haemstede van zijn halfbroer in leen. Het slot en het bos zijn uitsluitend te bezoeken tijdens excursies, kijk hier voor meer informatie

Startpunt, Slot Haamstede
Startpunt, Slot Haamstede

2Slotbos

Vroeger werd in het bos rondom het kasteel hakhout geoogst. Na de Tweede Wereldoorlog stopte men hiermee en konden de bomen uitgroeien. In het voorjaar brengen narcissen en sneeuwklokjes kleur in het bos.Op de oude slotmuur tussen bos en Noordstraat groeien bijzondere planten. Op de bovenrand staan vroegeling en kandelaartje en op de muur zelf muurleeuwenbek en muurvaren. Het slot en Slotbos zijn niet vrij te bezichtigen, de muur wel.

Slotbos
Slotbos

3Bunkers in 't Zeepe

Na het beklimmen van de trap sta je in ‘t Zeepe, een zeer gevarieerd duingebied. Recht voor je zie je een betonnen overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. Door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, de 5000 km lange verdedigingslinie langs de West-Europese kust. Het Slotbos Haamstede was in de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de Atlantikwall op Schouwen-Duiveland. Hier bevindt zich het meest uitgebreide en best bewaarde complex in Nederland. De Walvisbunker was de commandobunker van de 'Stützpunktgruppe Schouwen'. Deze is in 1943 bovenop een duin gebouwd om de wijde omgeving te kunnen controleren. De wanden zijn extra dik, zo'n drie meter in plaats van de gebruikelijke twee.Veel van de bunkers in het Slotbos en het Zeepe zijn rustige, koele en vochtige plaatsen. De watervleerrmuis, baardvleermuis, franjestaart en grootoorvleerrmuis brengen er hun winterslaap door. Om de rust van de vleermuizen te garanderen zijn de bunkers alleen toegankelijk tijdens excursies in de zomermaanden.

Bunkers in 't Zeepe
Bunkers in 't Zeepe

4Pony's en Schotse hooglanders

Toen het duingebied begon dicht te groeien was er voor planten zoals het duinviooltje, echt walstro en biggekruid geen plaats meer. Ook vogels als de wulp en tapuit verdwenen uit het natuurgebied. Vanaf 1982 zijn Shetland pony's ingezet. De pony's eten veel duinriet en in het voorjaar ook boombast, jonge bomen en struiken. Ook eten ze het teveel aan gras weg en trappen ze de grasmat open. Hierdoor krijgen kruiden en minder algemene grassen en bloemen een kans.De kudde Shetland pony’s en enkele Exmoor pony’s in ’t Zeepeduin bestaat alleen uit merries. De kudde blijft zo’n honderd dieren groot. Sinds 2016 hebben zij gezelschap gekregen van een tiental runderen: Schotse hooglanders. Al deze dieren mogen niet gevoerd worden. Dit is slecht voor hun gezondheid en ze worden opdringerig naar wandelaars. Tweemaal per jaar worden alle dieren gecontroleerd door de veearts op ziekten en parasieten.

Pony's en Schotse hooglanders
Pony's en Schotse hooglanders
Pony's en Schotse hooglanders
Pony's en Schotse hooglanders

5Overstap witte wandelroute

Even verderop kun je, door de witte paaltjes te volgen, de overstap maken naar de witte wandelroute. Download deze in de route app onder de naam: Zeepeduinen, witte wandelroute. Je komt later dan weer bij een punt aan waar je kunt overstappen naar de groen-rode route.

6Vogelkijkscherm

In dit duingebied liggen een aantal zoetwatermeertjes. Watervogels zoals wilde eenden, tafel- en bergeenden maken hier het hele jaar gebruik van. Omdat twee kilometer verderop een meeuwenbroedkolonie ligt, zie je hier ook veel meeuwen. Vanachter het vogelkijkscherm is te zien hoe de vogels druk in de weer zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen.

7Bergeenden en braamsluipers

ln het voorjaar is het hier een drukte van jewelste. Bergeenden broeden in de (nog weinig) aanwezige konijnenholen. Boven het duingrasland klinkt de klaaglijke roep van de wulp en de zang van de boomleeuwerik. Aan de rand van het struikgewas ritselen hagedissen. ln de struiken broeden nachtegaal, braamsluiper en roodborsttapuit. Een klein bebost gedeelte is het domein van groene specht en gekraagde roodstaart. ln de ochtendstilte ontmoet je reeën en damherten. Er is hier genoeg te beleven!

Bergeenden en braamsluipers
Bergeenden en braamsluipers

8Uitzicht over de Zeepeduinen

Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over de uitgestrekte Zeepeduinen. De naam is afgeleid van het Zeeuwse seepelen (=sijpelen). Het grondwater sijpelde hier vanuit de duinen naar de lager gelegen omgeving.Vroeger lieten de boeren uit de omgeving in dit gebied hun vee grazen. De slotheer betaalde hier een vergoeding voor. Door het trappen met de hoeven en het grazen ontstond een gevarieerde begroeiing. Vanaf de jaren ‘60 begonnen de agrariërs in te zetten op toerisme waardoor de grazers verdwenen. Hierdoor raakten de duingraslanden begroeid met duinriet, struiken en bomen. De variatie van de begroeiing kwam in gevaar. Dit probleem werd groter door de afname van het aantal konijnen als gevolg van ziekten.

9Eindpunt

Dit is het eindpunt van de route. Wil je nog een hapje of drankje nuttigen? In Burgh-Haamstede zijn volop horecagelegenheden, met name in het vakantieseizoen. Mocht je nog meer willen zien van het natuurgebied, download dan in de route app de witte route onder de naam: Zeepeduinen, witte wandelroute.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.