Ga direct naar inhoud

Podcast verkiezingsspecial

Speciaal voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 maakten we drie nieuwe afleveringen van onze podcast Puur Natuur. Zanger en natuurliefhebber Ruben Hein gaat met Sophie Hermans (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) in gesprek over wat natuur voor hen betekent en hun plannen voor de natuur in Nederland.

Sophie Hermans wandelt met Ruben Hein

Beluister de podcast via Acast of via je favoriete podcast-app.

Met Sophie Hermans (VVD) naar buitenplaats Schaep en Burgh

Op buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland wandelen Ruben Hein en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans door de herfstige beuken- en eikenlanen. Naast het drukke Kamerwerk maakt ze graag tijd om in het weekend de natuur in te gaan. In het VVD-verkiezingsprogramma staat dat de natuur een intrinsieke waarde heeft. Hermans geeft aan dat natuurgebieden verbonden moeten worden en dat het Natuurnetwerk Nederland volgens de afspraken in 2027 afgerond moet zijn. Ze is blij dat het halen van natuur- en klimaatdoelen bij de VVD nu hoog op de agenda staan, mede dankzij een nieuwe generatie VVD’ers.

Beluister hier de podcast met Sophie Hermans

Met Rob Jetten (D66) naar Meijendel

D66-lijsttrekker Rob Jetten en Ruben Hein zijn gaan wandelen in Meijendel, een waterrijk natuur- en duingebied ten noorden van Den Haag. Hij had het liefst de natuur in Nijmegen laten zien waar hij in de buurt woont, maar doordeweeks is Jetten als minister van Klimaat en Energie meestal te vinden in Den Haag. Hij fietst, wandelt en hardloopt graag in de natuur en het is de plek waar hij tot rust komt. Jetten wil graag dat de volgende ministers van klimaat en van natuur ervoor zorgen er één aanpak gaat komen vanuit de overheid voor klimaat en natuur. Nu zijn het nog te veel gescheiden domeinen, maar die moeten elkaar juist meer gaan versterken. Als D66 weer mag regeren dan moet er meer natuur komen: ongeveer het oppervlakte van de Veluwe erbij, maar dan verspreid over heel Nederland om de huidige natuur robuuster te maken.

Beluister hier de podcast met Rob Jetten

Rob Jetten wandelt met Ruben Hein en kijkt onderweg naar vogels

Met Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) naar Westduinpark

Jesse Klaver, fractievoorzitter voor GroenLinks-PvdA en kandidaat nummer 3, draagt vanaf oktober standaard laarzen als hij de natuur ingaat. Klaver heeft de natuur vanuit huis uit meegekregen. Hij ging stukken fietsen met zijn opa in West-Brabant die hem vertelde over de pracht van de bomen en de ‘circle of life’. Volgens Klaver betekent de natuur voor GroenLinks-PvdA alles.  Als die natuur verstoord raakt, dan raakt het hele leven verstoord. We voelen een grote verantwoordelijkheid om onze Aarde leefbaar te houden. Met een Nederlandse Green Deal wil de partij net als in Europa een natuurherstelwet: ‘’Om te zorgen dat er meer natuur bijkomt in Nederland. Het probleem is dat de natuur in Nederland niet robuust genoeg is. Je moet natuur verbinden en vergroten. Je moet beginnen anders gebeurd er niets. We willen dat in de eerste honderd dagen van een nieuw kabinet dat die Green Deal er komt. Dat duidelijk is welke plannen we hebben, welke natuurgebieden we willen vergroten en aanleggen.’’

Beluister hier de podcast met Jesse Klaver

Jesse Klaver en Ruben Hein kijken vogels tijdens podcastwandeling.

Over de host van de podcast: Ruben Hein

De host van de podcast is pianist, zanger en fervent vogelaar, Ruben Hein (1982). Hein is bekend van zijn karakteristieke, warme stem, eigenzinnige pianospel en soulvolle popsongs. Hij won in 2018 het televisieprogramma Wie Is de Mol. Voor het maken van zijn vijfde studioalbum besloot Ruben Hein zijn twee grootste liefdes, Muziek & Natuur, samen te brengen op de bijzondere plaat 'OCEANS'. OCEANS was tevens het startschot voor stichting ‘AANPOTEN’, welke hij samen met vriend en ecoloog Ruurd Jelle van der Leij opgestart is. Doel van de stichting is het herstellen van de biodiversiteit door het aanplanten van inheemse struiken en planten. Op dit moment staat Ruben dan ook in het theater met de voorstelling ‘Leveller’, waarin zijn muziek en de natuur samensmelten.

Hoe luister ik de podcast?

Een podcast is een soort radioprogramma dat je beluistert waar en wanneer het jou uitkomt. Met de podcast Puur Natuur hoor en leer je meer over de afwisselende natuur in ons land en in deze aflevering dus met drie politici in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Beluister de verhalen in de podcast waar en wanneer je maar wilt. Je kunt de podcast beluisteren via Acast of via je favoriete podcast-app.

Meer informatie over de podcast Puur Natuur

Verantwoording

Natuurmonumenten heeft voor de podcast de lijsttrekkers of fractievoorzitters van de huidige coalitiepartijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) en de drie partijen die het hoogste in de peilingen staan (NSC, GroenLinks-PvdA en VVD) uitgenodigd. Van deze zes partijen zijn VVD, GroenLinks-PvdA en D66 ingegaan op onze uitnodiging. Pieter Omtzigt (NSC) heeft toegezegd graag na de verkiezingen mee te doen aan de podcast. Deze aflevering volgt dus nog.