boswachters

Boswachter André Donker

Boswachter André Donker

Voorjaarsbloeiers

Gelukkig, het is weer lente. Overal steken bloeiende planten hun kop boven het maaiveld uit. In het bos bloeien planten extra vroeg, omdat ze haast hebben.

Nog voordat de bomen in het blad schieten, willen ze de bloei achter de rug hebben. Zonlicht hebben ze nodig om na de bloei, goed en gezond zaad te kunnen produceren. De meeste bomen lopen al uit, waardoor de bosbodem met de dag donkerder zal worden. Daarom is zo’n haast geboden. Je kunt bijna spreken van “voor het donker thuis zijn”. Bosanemoon en witte klaverzuring zijn van de bosbodembloeiers mijn favorieten.

Insecten

In de wei en aan de slootkanten is minder haast. Planten hebben de tijd wel en dat komt goed uit. Hoe langer ze kunnen bloeien, hoe langer wij daarvan kunnen genieten. Ook de insectenwereld geniet van al die bloeiende bloemen. Na de lange winter verrast mij de snelheid waarmee de kleur van het landschap verandert.

Als voorjaarsbloeier heb ik ook een favoriet; de pinksterbloem. Al ver voor Pinksteren kunnen we van haar schoonheid genieten. Lila-roze bloemen steken ver boven het gras uit. Vroeger een zeer algemene plant, maar in de intensieve landbouwpercelen verbannen naar de slootrand.

Voorjaarsmoeheid

De pinksterbloem is het medicijn tegen voorjaarsmoeheid. Ze is rijk aan vitamine C, iets waar de mens vroeger na de lange winter behoorlijk gebrek aan had. Tegenwoordig is dat anders. Maar voel je de voorjaarsmoeheid opkomen, zet er dan maar een kopje thee van of gebruik de pinksterbloem als groente.

Ben je verkouden en moet je hoesten, dan kan de pinksterbloem ook helpen. Bij volksfeesten in het vroege voorjaar werd een mooi meisje uit stad of dorp verkozen tot Pinsterblom ook wel pinksterbruid genaamd.

Foto's

Heeft u leuke foto's van voorjaarsbloeiers of bijvoorbeeld mooie lenteweides? Stuur ze dan naar R [dot] Nitters [at] Natuurmonumenten [dot] nl (de webredactie) en ze krijgen onder aan dit artikel een plekje.

word nu lid