Wandelen

Door Overschie voor Overschie - buitenplaats De Tempel

Door Overschie voor Overschie - buitenplaats De Tempel

Belevenisboerderij Schieveen

Kosten

Volwassen
  • Normaal€ 10,00
  • Ledenprijs€ 7,00

Volgeboekt

Activiteit

Door Overschie voor Overschie - buitenplaats De Tempel

Unieke rondleiding: speciaal voor bewoners van Overschie

Ontdek zelf ook buitenplaats De Tempel, de vaak onontdekte parel in Overschie! Schroom niet, want de buitenplaats is overdag gewoon openbaar toegankelijk. Een klein bospark aan de rand van Overschie met een rijke historie waar de tuinen en rijksmonumenten een mooi geheel vormen. Het is één van de laatst bewaarde buitenplaatsen van Rotterdam.

Herstelplannen voor buitenplaats De Tempel

De Tempel is eigendom van de gemeente, maar de tuinen zijn sinds 2021 in beheer bij Natuurmonumenten. Samen wordt er hard aan het herstel gewerkt om de buitenplaats weer de betekenis te geven van weleer: een rustige omgeving, buiten de drukte van de stad. De eigenaren die dat konden, lieten maar wat graag hun status zien door bijvoorbeeld het laten aanleggen van fonteinen, het plaatsen van beelden of het houden van zwanen of duiven. Zo veel als mogelijk worden oude elementen hersteld de komende jaren door gemeente Rotterdam, Stadsherstel Rotterdam en Natuurmonumenten. Nu al zijn de bruggen en paden weer toegankelijk gemaakt, zichtlijnen hersteld en diverse struiken, bomen en bolletjes geplant. 

Ga mee met de boswachter

De boswachter laat je graag zien hoe mooi de buitenplaats nu al is en vertelt ook wat meer over welke herstelwerkzaamheden er nog moeten plaatsvinden. Geef jij je ook op voor deze rondleiding, speciaal voor bezoekers uit Overschie tegen een gereduceerd tarief? We starten vanaf het informatiepunt nabij het koetshuis en komen daar ook weer terug. De wandeling neemt ongeveer een uur in beslag.

Tijdreis

Het is een ware tijdreis als je wandelt over De Tempel. Vergeet niet thuis de app Canals5D te downloaden, al is dit niet noodzakelijk. Maar met deze app kan je ter plekke zien hoe het er rond 1750 uit moet hebben gezien en leer je onder meer over de toen levendige trekvaart, de voorloper van het huidige OV. En wist je dat ook oud burgemeester van Rotterdam Johan van der Hoeven in de 18e eeuw op de buitenplaats heeft gewoond of dat het theehuisje uit China is overgevaren? We mogen best trots zijn dat we deze bijzondere plek die De Tempel echt is, nog onder handbereik hebben. 

Volg ons Instagram-account voor openingstijden foodtruck

Natuurmonumenten wil graag dit zeer bijzondere cultureel erfgoed aan de bewoners van Overschie tonen. Vanaf april is er bij mooi weer op zondagmiddagen een foodtruck geopend zodat je na een wandeling over de romantische slingeren paden of de strakke lanen koffie of thee en eventueel een versnapering kan nuttigen in de oude boomgaard waar de appel-, peren- en walnotenbomen je wat verkoeling misschien geven op de heetste dagen. Ook zijn er dan vrijwillige boswachters aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Volg Instagram @Natuurmonumenten_DeTempel voor updates. De buitenplaats is toegankelijk bij daglicht en de entree is voor auto’s op de West-Abtpolderseweg, fietsers en wandelaars kunnen de oude entree op Delftweg 182 gebruiken. Zien we je binnenkort? 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Verkennen

Extra informatie

logo