De waterstanden op Tiengemeten zijn deze week uitzonderlijk hoog! Het komt niet vaak voor dat het zó hoog is. Normaal gesproken is de waterstand in de winter hoger dan in de andere seizoenen. Bij ‘extreem’ hoog water in de winter komt het peil gemiddeld genomen uit op 125 cm +NAP. Afgelopen zondag, met storm Ciara, is op Tiengemeten het uitzonderlijke waterpeil gemeten van 171 cm +NAP. Dat ziet er spectaculair uit! Het water neemt de natuur dan even over. Gelukkig maakt dat voor de natuur niet zo veel uit, omdat het van korte duur is.
Wisselende waterstanden in het Haringvliet en op Tiengemeten worden veroorzaakt door:
Daarnaast hebben we te maken met een kleine getijslag van gemiddeld 30 cm. Dit komt van zee via de nieuwe Waterweg en o.a. het Spui en de Dordtse Kil het Haringvliet binnen. Voor de meeste mensen is dit getij nauwelijks waarneembaar.
Extremen zoals afgelopen dagen zijn het gevolg van de combinatie: in het stroomgebied van Rijn en Maas heeft het veel geregend, héél veel wind zorgde voor opstuwing van het water in het Haringvliet en een hele hoge waterstand op zee. Hierdoor konden de Haringvlietsluizen niet open, omdat dan juist zeewater het Haringvliet binnenstroomt. Dit is vooral bij springtij op zee. Pas als het op zee laag water is, dan worden de sluizen open gezet en zakt het peil in het Haringvliet snel.
Water is één van de vormgevers van Tiengemeten (en Deltanatuur). Juist de frequent wisselende waterstanden zorgt voor kenmerkende natuur en landschap:
Afgelopen dagen is bijna het hele eiland ondergelopen door het water. Alleen de poldertjes en de dijken staken boven het water uit. Af en toe overstroming is goed voor de natuur; het liefst willen we dat dit frequenter optreedt. Meer dynamiek betekent meer ruimte voor speciale soorten en landschappen die horen in een Deltagebied / getijdengebied.
Deze extreem hoge waterstand heeft geen andere effecten op de natuur dan het effect van iets lagere extreme peilen. Door de combinatie met de harde wind kunnen bomen omvallen. Ook dat hoort erbij en zorgt voor nieuwe dynamiek: in de wortelkluit kan de ijsvogel gaan broeden, valt de boom in het water dan hebben vissen een plek om hun eieren af te zetten en op dood hout groeien weer schimmels (paddenstoelen). Een nieuw begin voor andere soorten dus. Op en top natuur!
Wil je met eigen ogen bewonderen hoe het met de natuur op Tiengemeten is gesteld, dan kan dat natuurlijk! Ga dan wel goed voorbereid op pad: trek warme kleren aan en hoge waterdichte schoenen. Hou er rekening mee dat het infopunt aan vaste wal en het bezoekerscentrum, Gasterij de Gezusters, Speelnatuur en de musea tot 1 april gesloten zijn. Herberg Tiengemeten heeft aangepaste openingstijden. Koffie/thee en toiletten zijn toegankelijk in het openbare deel van het bezoekerscentrum.