Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herenboeren Groote Modderkolk staat aan

25 juli 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

Samen duurzaam voedsel produceren. Veel mensen dromen er wel eens van, in je eigen voedsel voorzien; lekker, gezond en dichtbij. Als de plannen doorgaan, dan ziet het ernaar uit dat in Loenen een Herenboerderij start op het erf van de Groote Modderkolk. Een Herenboerderij is een kleinschalige gemengde boerderij die in eigendom is van 200 huishoudens (Herenboeren). Verse groente, fruit, eieren en vlees van je ‘eigen’ duurzame boerderij. En hierbij hoef je zelf niet te beschikken over een eigen boerderij, grote moestuin, voldoende tijd of groene vingers. Geïnspireerd of geïnteresseerd? Belangstellenden zijn 29 augustus welkom op de tweede informatieavond in Loenen.

Entree boerderij de Groote Modderkolk

Wat is de aanleiding?

Antoon Klomp is al jaren de boer van de kudde brandrode runderen op boerderij de Groote Modderkolk. Natuurmonumenten redde in 2001 dit oude zeldzame huisdierras op het laatste moment van de ondergang. Door goed beheer en selectie zijn er in Nederland nu inmiddels zo’n 1500 dieren van dit ras. Aangezien Antoon vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd het voornemen heeft om per 1 oktober 2019 te stoppen, is Natuurmonumenten zich aan het beraden: hoe nu verder?

Brandrode runderen in weiland bij boerderij de Groote Modderkolk

“Natuurmonumenten is een natuurbeschermingsorganisatie en wij hoeven niet per se eigenaar te zijn van deze kudde”, zegt Hans van Dijk, gebiedsmanager Beheereenheid Zuid-Veluwe en IJsselvallei. In zijn zoektocht, hoe verder op de Groote Modderkolk, kwam Hans uit bij Stichting Herenboeren Nederland. “Uitgangspunt is dat we de huidige opzet van ons erf willen behouden: de biologische boerderij, de samenwerking met de zorg, het Open Erf en het zeldzame huisdierras. Met de Herenboeren hebben we een partner gevonden die dat voorstaat.”

Inmiddels heeft Herenboeren Wilhelminapark in mei tien brandrode runderen gekocht van de Groote Modderkolk. Een runderras dat goed past bij de Herenboerderij omdat het zich prima in stand kan houden op de schrale zandgronden. De dieren voeden zich vrijwel alleen met gras. En is hierdoor een dier dat mede invulling geeft aan het circulaire denken van Stichting Herenboeren Nederland. 

Bekijk de video van boer Antoon Klomp met de brandrode runderen >>

Boer Antoon Klomp op de Groote Modderkolk

Hoe werkt een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een kleinschalig gemengde boerderij, in eigendom van 200 huishoudens. Zij richten de coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen ze wat ze willen eten. De boer – in dienst van de coöperatie – verbouwt op duurzame wijze voor ongeveer vijfhonderd monden tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

Iedere Herenboer betaalt eenmalig 2.000 euro voor de oprichting van de boerderij. Verder delen zij de jaarlijkse kosten. Denk hierbij aan het salaris van de boer, pacht, elektriciteit, water, zaai en plantgoed en eten voor de dieren. De kosten verschillen per boerderij. Maar voor ongeveer 10 euro per persoon per week, eet je van je eigen boerderij. En, iedereen mag meehelpen, maar het hoeft niet.

Stichting Herenboeren moet minimaal honderdvijftig huishoudens vinden in de regio Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen en Dieren die mede-eigenaar van de Herenboerderij Groote Modderkolk willen worden.

In Boxtel draait met succes momenteel op een landgoed een Herenboerderij. Ook zijn er plannen voor Ede, Soest, Breda en Weert.

Bekijk het item Herenboeren Wilhelminapark bij EenVandaag >>

Herenboeren item EenVandaag

Verkenning Herenboerderij Groote Modderkolk

Eten van ‘eigen boerderij’ in Loenen trekt veel belangstelling tijdens de eerste verkenningsavond op 26 juni. Natuurmonumenten en Herenboeren kijken terug op een energieke en geslaagde avond over de mogelijke ontwikkelingen van een Herenboerderij op de locatie de Groote Modderkolk. Ongeveer negentig mensen kropen bij elkaar op de strobalen in de stal en de bijgeplaatste stoelen. Zowel Herenboeren Nederland als Natuurmonumenten vertelden hun verhaal, veel vragen werden gesteld en beantwoord. Aan het eind van de avond zeiden meer dan twintig mensen daadwerkelijk toe Herenboer te willen worden. Verder stonden acht mensen uit de omgeving op die graag in de kartrekkersgroep willen. Bijna alle anderen gaven aan op de hoogte te willen blijven. Kortom: Herenboeren Groote Modderkolk staat aan!

“Herenboeren is bij uitstek een concept dat zo dicht bij onze normen en waarden ligt, dat het heel interessant is om dat hier te kunnen ontwikkelen'', zegt boswachter Esther Rust. “Het is een kleinschalige manier van boeren met veel aandacht voor een gezonde bodem, gezonde gewassen en landschapsinrichting. Het zorgt ervoor dat de betrokkenheid van mensen bij een gebied wordt vergroot. Mensen sluiten de plek in hun hart en dat is precies wat wij als Natuurmonumenten ook heel graag willen. Aan de huidige opzet van de Groote Modderkolk, inclusief de wandelpaden en de theeschenkerij, zal niks veranderen. Hooguit de inrichting van de weilanden wordt wat aangepast. De Herenboeren is een bijzonder en vernieuwend concept. Het is een toekomstoptie voor landbouw.''

“Wij vinden het fijn om het concept Herenboeren met Natuurmonumenten uit te werken op de locatie Groote Modderkolk. Het enthousiasme en opkomst van de eerste informatieavond laat zien dat dit hier kan. Het aantal mensen dat zich nu al heeft aangemeld, is groter dan bij informatieavonden elders in het land”, vertelt Geert van de Veer, initiatiefnemer van Herenboeren Nederland. 

“Door gewoon te kiezen voor een andere manier van eten, vergroot je niet alleen je eigen smaak, maar je krijgt ook grip op je eigen eten, dichtbij huis zo op je eigen bord. Je kiest je eigen krop sla: die wil ik wel eten! Verder hoef je niets te doen, je hoeft het alleen maar zelf op te halen", zegt Geert van der Veer. "Voor de rest wordt gezorgd en als spin-off kun je als burger zo invloed uitoefenen op je eigen leefomgeving en daarmee de bodem, de biodiversiteit, het leefgebied voor veel insecten en vogels, en het landschap verbeteren”.

Informatieavond Herenboeren Loenen

Geïnspireerd of geïnteresseerd? Woon je in de regio Apeldoorn, Hoenderloo, Zutphen, Dieren? Wil je het verhaal nog eens horen? Kom 29 augustus of 1 oktober om 20 uur naar de Groote Modderkolk in Loenen. Nog leuker is het natuurlijk om geïnteresseerde familieleden, vrienden, kennissen of buren uit te nodigen.

Aanmelden kan via de website van Herenboeren >>

Heb je interesse om een steentje bij te dragen voor locatie Groote Modderkolk of heb je aanvullende vragen? Stuur je mail aan [email protected] .  

Informatieavond Herenboeren Groote Modderkolk
Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte