Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Open Erf

De Groote Modderkolk

Grootouder met kind bij boerderijwinkel

Welkom bij boerderij de Groote Modderkolk

Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel. Je komt ook langs de potstal en akkers waar de Herenboeren een coöperatieve boerderij runnen voor de productie van puur en eerlijk voedsel.

Frank Theunissen
Frank Theunissen

Boswachter van dit gebied

Meer over De Groote Modderkolk
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Melding i.v.m. coronavirus: Alle parkeerplaatsen en het erf bij Open erf de Groote Modderkolk zijn afgesloten. Al onze wandelroutes en het Klompenpad vanaf deze parkeerplaatsen en het erf zijn daardoor niet toegankelijk! Parkeren in de berm is verboden. De gezondheid van de cliënten van Verdandi komt in gevaar. Met deze maatregel beschermen we de bewoners op het erf, want het is best moeilijk om afstand te houden! Check hier de laatste updates rondom de coronavirus maatregelen in onze natuurgebieden.

  Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin en potstal, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel.

  In de streek die zich uitstrekt van de oostelijke rand van de Veluwe tot aan de IJssel beheert Natuurmonumenten 1800 hectare natuur- en landbouwgronden. Het beheerkantoor ligt op het terrein van de Groote Modderkolk. Natuurmonumenten zorgt ook voor toezicht, organiseert excursies en overlegt met buren, pachters en andere relaties. Bij al het werk dat Natuurmonumenten verricht wordt veel samengewerkt met vrijwilligers en bewoners van de zorgboerderij. Het is leuk om er een kijkje te nemen, eventueel in combinatie met een bezoek aan de natuurgebieden in de omgeving.

  Kip

  Wandelen en fietsen

  De Groote Modderkolk is een mooie uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Twee wandelroutes en twee fietsroutes in deze omgeving kun je downloaden op deze site of in de gratis app Natuur Routes van Natuurmonumenten:

  Twee fietsroutes in de omgeving:

  Of combineer een bezoek aan de Groote Modderkolk met een boswandeling in de Ramenberg, de Reeënberg of Hoeve Delle.

  Fietsers door argrarisch landschap

  Zorg op de Groote Modderkolk

  Op de Groote Modderkolk werkt Natuurmonumenten samen met de stichting Verdandi. Er wonen en werken namelijk ook tien volwassenen met een verstandelijke beperking en dagelijks komen nog ongeveer 15 mensen met een verstandelijke beperking een handje helpen. Vanuit een antroposofische visie biedt de Stichting Verdandi deze mensen een zinvolle tijdsbesteding op de boerderij en de landerijen.

  Duurzame energie

  Er wordt een scala aan duurzame energietechnieken toegepast op de Groote Modderkolk:

  •  stroom opwekken door zonnepanelen
  •  warmwater door middel van een zonneboilersysteem
  •  warmtepompen voor verwarming van de gebouwen
  •  een straatlantaarn werkt met een eigen zonnepaneel
  •  hemelwater wordt opgevangen voor toiletten en drinkwater voor de brandrode runderen in de potstal
  •  de runderen drinken buiten uit zonaangedreven zelfdrinkers
  •  er rijdt een tweepersoons-elektrokar met aanhanger voor vervoer van materialen van De Groote Modderkolk op natuurstroom.

  Brandrode runderen

  Op en rond de Groote Modderkolk kun je roodbruine runderen tegenkomen. Het zijn brandrode runderen, een zeldzaam Nederlands runderras. 's Zomers lopen de runderen buiten, in de wintermaanden kun je ze bekijken in de potstal op het erf.

  Kom brandrode runderen kijken
  4 augustus Oostfeest

  Oogstfeest in het Gelders Loenen

  Kom naar onze gezellige oogstfeest op zondag 4 augustus in het Gelders Loenen

  Huur een huifkar

  Slecht ter been of niet, iedereen kan genieten van de natuur in de omgeving van het dorp Loenen op de Veluwe. Want op de Groote Modderkolk kun je een huifkar van Natuurmonumenten boeken. Maak met de boswachter achter het (trekker-)stuur een ontspannen tocht door de weelderige natuur.

  Huur een huifkar
 • Fietsen

  Fietsroute landgoederen IJsselvallei

  Fietstocht op de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei, langs landgoederen Leusveld en Voorstonden. Vergezichten, kleinschalig agrarische landschap en bloemrijke natte graslanden. Idylisch en gevarieerd!

  • 33.1 km
 • Wandelen

  Tuinpad van Open Erf De Groote Modderkolk

  Ontdek de charme van Open Erf De Groote Modderkolk via het Tuinpad. Bekijk en beleef niet alleen de moestuin en de dieren, maar ontmoet ook de mensen die hier werken. Bijvoorbeeld in de theeschenkerij, waar de lekkerste appeltaart met een extra glimlach wordt geserveerd.

  • 0.5 km
 • De Groote Modderkolk

  Agenda

  Huifkar met tractor Loenen Veluwe
  ma 12 okt
  Wandelen

  Met de huifkar de Veluwe beleven - bij Loenen

  Maak een gezellige en gevarieerde tocht per huifkar door de natuur bij het dorp Loenen op de Veluwe.

  Huifkar met tractor Loenen Veluwe
  ma 19 okt
  Wandelen

  Met de huifkar de Veluwe beleven - bij Loenen

  Maak een gezellige en gevarieerde tocht per huifkar door de natuur bij het dorp Loenen op de Veluwe.

  Snert
  ma 28 dec
  Wandelen

  Maak een snertwandeling over de Veluwe en rijd terug met de huifkar

  Ga mee met een stevige winterwandeling en geniet na afloop van een kom heerlijke snert

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  De Groote Modderkolk

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo