Ga direct naar inhoud

Filmopnamen, fotoshoots en trouwreportages

Natuur is bij fotografen, filmmakers en producenten een geliefd decor of onderwerp voor producties. Er komen bij Natuurmonumenten dan ook regelmatig verzoeken binnen om in de gebieden te mogen fotograferen of filmen. Bijvoorbeeld voor een trouwreportage, (natuur)films of documentaires, kunstprojecten, portretfotografie, muziekvideo’s en televisieseries.

Persoon met een camera op een statief ervoor met uitzicht op groene achtergrond

Er moet voor dergelijke foto- en filmproducties altijd toestemming gevraagd worden. De boswachter beoordeelt de aanvraag en bekijkt óf, en zo ja, waar en wanneer het kan plaatsvinden. Hierbij kijken we onder andere naar de impact op de natuur en de invloed op andere bezoekers. Ook willen we zo voorkomen dat er meerdere activiteiten tegelijk zijn en je productie wordt verstoord door andere evenementen.

Houd er rekening mee dat er bij het verlenen van toestemming door Natuurmonumenten toestemmingskosten in rekening worden gebracht. Ook kan er afhankelijk van de aanvraag een bijdrage gerekend worden voor de natuur, en een eventuele vergoeding voor benodigde ondersteuning. Zo draagt de natuur bij aan de totstandkoming van je productie, en helpt je productie ons andersom weer bij het beschermen en behouden van die natuur.

Klik hier om een toestemmingsverzoek in te dienen.

NB: Toestemming aanvragen is nodig voor professionele en/of commerciële foto- of filmproducties zoals trouwreportages, (natuur)films of documentaires, kunstprojecten, portretfotografie, muziekvideo’s en televisieseries, en ook voor bijvoorbeeld fotografieworkshops. Ga je op eigen houtje en voor je eigen plezier met je camera de natuur in? Dan is toestemming aanvragen niet nodig, zolang je de huisregels van het gebied daarbij in acht neemt.

Journalistieke items

Ben je journalist en wil je een journalistiek- of nieuwsitem draaien in een van onze natuurgebieden? Neem dan contact op met een van onze persvoorlichters. Contactgegevens vind je hier: Persvoorlichting

Gebruik drones bij foto- of filmproducties

Het gebruik van drones in of boven gebieden van Natuurmonumenten is niet toegestaan, ook niet bij foto- of filmproducties waar toestemming voor is verleend. Meer daarover lees je hier

Naar het overzicht van alle regels die gelden in de gebieden van Natuurmonumenten.