Ga direct naar inhoud

Nut van horens op een koe

Tjalling Rodenhuis boert in het Friese Jorwert. De liefde voor weidevogels heeft hij van zijn vader geërfd; bij alles dat hij doet houdt Tjalling rekening met de grutto, kievit, tureluur en alle andere weidevogels. Het resultaat is ernaar. Tientallen weidevogels vinden een veilige broedplek op zijn groene graslanden.

Boer Tjalling - Friesland - Martin van Lokven

Alles voor de weidevogels

Tjalling houdt bij alles dat hij doet rekening met de weidevogels. Hij zorgt voor een plas-dras waar de vogels kunnen bijkomen van hun verre reis, met ruige mest voor een gezonde bodem en maait pas als alle kuikens kunnen vliegen. Ook zijn kruidenrijke grasland is belangrijk voor de kuikens. Kruiden trekken insecten en dat eten ze graag.

Horens nog op de koe

Nog iets opmerkelijks, de koeien van Tjalling hebben horens, en dat is bepaald niet gebruikelijk in melkveeland. Meestal worden ze eraf gehaald omdat de koeien dan makkelijker te hanteren zijn. Tjalling: “Het klinkt misschien raar, maar horens voorkomen problemen met de klauwen, de poten. Als er in het voer even wat te weinig mineralen zitten, vult een koe als zij geen horens heeft, het tekort aan met mineralen uit haar poten. Als ze horens heeft, wordt daaruit het tijdelijk tekort aangevuld.

Lees het hele interview met Tjalling Rodenhuis of lees meer over ons werk op natuurinclusieve landbouw.

Koe bij boer Jeroen van der Kooij op Hoeve Rust-hoff