Limburg

Projecten in Limburg

 • gemengd bos v2
  Project

  Grootschalige bosontwikkeling in Weert

  Samen met gemeente Weert en Provincie Limburg zetten we ons in voor toekomstbestendig bos. De ambitie is om de komende vier jaar (2020-2023) ruim twintig hectare robuust, biodivers bos aan te leggen. Dat staat gelijk aan ruim 30 voetbalvelden nieuwe natuur.

 • Jachtslot de Mookerheide
  Project

  Landgoed Mookerheide in de steigers

  Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je Landgoed Mookerheide. Het spierwitte jugendstil jachtslot springt het meest in het oog, maar daaromheen liggen verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen. En je wandelt vanaf het landgoed zo natuurgebied Mookerheide in.

 • Divers bos
  Project

  Biodiverse en toekomstbestendige bossen in Weert

  Grote inheemse en gemengde bossen dragen bij aan de klimaatbuffer Kempen~Broek én aan een grotere variatie aan planten en dieren in het gebied.

 • Walburg anno 1910
  Project

  Walburg

  In het voorjaar van 2020 wordt het voormalige kasteeldomein Walburg bij Stevensweert weer zichtbaar en beleefbaar gemaakt.
  Een bijzonder cultuurhistorisch project dat het Hompesche verhaal van het "Eiland in de Maas" weer tot leven brengt.

 • Fort Sint Pieter
  Project

  Fort Sint Pieter in de steigers

  Nieuwe bezoekersontvangst op de Sint-Pietersberg

 • Kempen-Broek
  Project

  Klimaatbuffer Kempen-Broek

  Natuurgebied Kempen-Broek op de grens van Noord-Brabant en Limburg, is van oorsprong een nat gebied. Een laagte waarin grote en kleine beken door moerassen hun weg naar de Maas zochten. Door de natte natuurgebieden weer met elkaar te verbinden, ontstaat er hier een robuuste klimaatbuffer.

 • De Nachtwacht
  Project

  De Nachtwacht in de steigers

  Begin 1900 tekende kunstenaar Jules Sondeijker in de grotten onder Maastricht met houtskool een levensgrote replica van het schilderij. De tekening is zwaar beschadigd: maar Natuurmonumenten restaureert ‘m.

 • Noordal
  Project

  Noordal Interreg Project

  In januari 2012 startte Natuurmonumenten diverse werkzaamheden in het Noordal. Doel hiervan is het creëren van verbindingen in het landschap om een groter leefgebied te creëren voor verschillende dieren.

 • Geuldal
  Project

  Pays Mosan - Land van de Maas

  Zuid-Limburg is de meest noordelijk gelegen plek in Europa waar zink- en kalkflora te vinden zijn. Met financiële steun van het Europese LIFE+ Nature programma en de Provincie Limburg gaat Natuurmonumenten in het Geuldal en op de Sint-Pietersberg, de zeldzame zinkflora, glanshaverhooilanden en kalkhellingen en -rotsen herstellen en vergroten. Ook worden in het Noordal broedhopen aangelegd voor het vliegend hert.

 • logo