Ga direct naar inhoud
Nieuws

Goede voornemens 2024: Haal een frisse neus in de natuur rondom Rotterdam

03 januari 2024 | Natascha Hokke

Breng 2024 door in de natuur! Wat is er lekkerder dan wandelen, hardlopen en fietsen in de frisse buitenlucht? Kom buiten sporten of maak een lange wandeling in de natuur. Misschien verwacht je het niet direct, maar ook aan de noordrand van Rotterdam kun jij je (sportieve) buitenhart ophalen. De boswachters van Natuurmonumenten geven je 4 tips voor 2024.

Ackerdijkse Plassen

Boswachter Natascha Hokke heeft zin in het nieuwe jaar: “Laten we samen van 2024 een jaar van avontuur, buiten bewegen en nieuwe ontdekkingen maken. Onze routes en activiteiten helpen je op weg!”

Tip 1: Ontdek Buitenplaats De Tempel (in 3 óf 24 km)

Is jouw goede voornemen om in 2024 meer te bewegen? Of om meer groene plekken te ontdekken? Dit kun je natuurlijk prima combineren. Buitenplaats De Tempel is een onontdekte Rotterdamse parel aan de rand van Overschie. Hier maak je een heerlijke wandeling over de buitenplaats zelf, waar je langs sierlijke bruggetjes, vijvers, een theekoepel en over slingerende paden in een sprookjeswereld waant.

Ben je nog niet uitgewandeld? Vervolg je wandeling door de weilanden richting Delft. Een wandeling van in totaal 24 km. “Dat is een mooi doel voor dit jaar toch? Tenminste één wandeling van 24 kilometer in 2024.”

Bekijk hier de wandelroute op Buitenplaats De Tempel (3 km) >>

Bekijk hier de wandelroute op Buitenplaats De Tempel (24 km) >>

Buitenplaats De Tempel in de herfst

Buitenplaats De Tempel in Overschie is het ontdekken waard

Tip 2: Hardlopen rond de Ackerdijkse Plassen (6,6 km)

Ontspannen én inspannen in de buitenlucht; wat wil je nog meer? Loop hard rond het natuurgebied de Ackerdijkse Plassen. Ontsnap even aan de hectiek van alledag, de drukte in de stad. De Ackerdijkse Plassen is een bijzonder vogelgebied tussen Rotterdam en Delft. Het natuurgebied zelf is afgesloten om de rust voor de vogels te bewaren, maar er is een mooie route om het gebied heen.

Toch is de stad nooit ver weg. Op de achtergrond verrijst de skyline van Rotterdam uit het polderlandschap. Het grootste deel is ook begaanbaar voor fietsers. Een deel van de route voert dan ook langs de A13. Dit laat direct zien hoe schaars het groen is en hoe belangrijk het is dit te beschermen.

Bekijk hier de hardlooproute rondom de Ackerdijkse Plassen >>

Rekken voor het hardlopen

Ontspannen en inspannen in de buitenlucht tijdens het hardlooprondje Ackerdijkse Plassen

Tip 3: Fiets vanaf Rotterdam CS naar het Rotterdams platteland (29,5 km)

“We weten allemaal hoe moeilijk het is om de voornemens vol te houden”, vertelt boswachter Natascha Hokke. “Daarom moet je de uitdaging zo leuk mogelijk maken.” Vanaf Rotterdam CS fiets je bijvoorbeeld zo naar het Rotterdams platteland. De route ‘Polderpad: van Rotte tot Schie’ is bijna 30 kilometer en leidt je langs de natuurgebieden aan de noordrand van de stad.

“Zo heb je je beweging én een heerlijke middag uit, want ook in de winter is hier genoeg te zien. Verschillende soorten eenden en ganzen zoals de smient en kolgans zijn naar ons land gekomen om hier de winter door te brengen. Aan de rand van de poldersloten zie je grote zilverreigers geduldig wachten totdat ze een hapje genadeloos aan de snavel kunnen spietsen.”

Bij Belevenisboerderij Schieveen stap je even af voor wat te drinken en te eten. Kijk hier voor de actuele openingstijden van de Belevenisboerderij.

Bekijk hier de fietsroute over het Polderpad: Van Rotte tot Schie >>

Polderpad voor skyline Polder Schieveen

Spring op die fiets: vanaf Rotterdam CS ben je zo in het buitengebied

Tip 4: Struin door de weilanden van Polder Schieveen

Zin om dit jaar buiten de gebaande paden te gaan? In Polder Schieveen vind je naast het geasfalteerde Polderpad ook tal van struinroutes. Klim over hekken, wandel door het weiland van de boer en beleef de grootste open polder van Rotterdam op zijn best, namelijk: als je er middenin staat! Op onderstaand kaartje zie je de struinroutes, deze zijn tot 1 maart - dan begint het broedseizoen - geopend.

Struinroutes op kaart rondom Belevenisboerderij Schieveen

Impressie van de struinroutes in Polder Schieveen

Goed voor de gezondheid en vermindert stress

Naast het feit dat beweging hartstikke goed is voor een mens, is het bekend dat recreëren in het groen gezond is en stress vermindert. “Nog eens twee redenen om erop uit te gaan en de natuur rondom Rotterdam te ontdekken!”

Benieuwd wat er nog meer te ontdekken is?

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter